Локачан закликають бути обережними з весняними овочами
Прийшла пора перших весняних овочів, ягід, фруктів, які дуже нас радують. Однак, аби вони принесли лише користь, а не шкоду, слід враховувати, що перші весняні культури можуть містити досить велику кількість нітратів, і необхідно знати способи їх знешкодження.
Нітрати - це природні речовини і в нормальних кількостях вони наявні в усіх рослинах і є нешкідливими для людського організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити. А нітрити в свою чергу вступають у взаємодію з гемоглобіном (важливий компонент крові, який транспортує кисень) і в організмі настає кисневе голодування. – інформує на сайті Головне управління держспоживслужби у Волинській області.
Для того, щоб уникнути отруєння нітратами, під час вживання овочів і фруктів, особливо анніх, потрібно знати правила їх споживання. Слід пам’ятати, що найбільше накопичують нітрати такі культури: капуста, морква, огірки, кабачки, салат, редиска, редька, буряки, селера, кріп, петрушка, кавуни.
Важливо знати, що для людини гранично допустима добова доза нітратів є 3,7 мг на 1 кг маси тіла, нітритів - 0,2 мг. Безпечною вважається норма нітратів до 600 мг на добу, а для дитини до 50 мг на день, але ця доза має бути одноразовою.
Накопичення нітратів в овочах та фруктах:
Ознаки отруєння нітратами можуть з’явитися через 1 - 6 годин після вживання високонітратної їжі. З’являється нудота, блювота, біль у животі, діарея (часто з кров’ю), збільшення печінки, іноді пожовтіння білків очей, зниження артеріального тиску, охолодження кінцівок, синюшність нігтів, губ, обличчя, слизових оболонок, задишка, слабкість, сонливість, головний біль, шум у вухах, помутніння свідомості аж до її втрати.
У поточному році спеціалісти лабораторій Держпродспоживслужби області та міжрайонних лабораторій відповідно до зони обслуговування дослідили 872 зразка ранніх овочів (з них хрестоцвіті -174), реалізація яких здійснювалася на агропродовольчих ринках нашого регіону. Для експертизи на вміст нітратів було відібрано огірки, помідори, капусту ранню, редиску, кабачки, зелень листову та цибулю-перо. За результатами дослідження перевищення вмісту рівня нітратів не виявлено. У Волинській області функціонують 6 державних лабораторій Держпродспоживслужби , які здійснюють контроль та нагляд за безпечністю та якістю рослинної продукції на агропродовольчих ринках та в магазинах.
Допустимі норми нітратів згідно нормативних документів мг/кг продукту:
• Цибуля ріпчаста – 80
• Помідори на грунті/тепличні – 150/300
• Огірки на грунті/тепличні – 150/300
• Перець – 200/400
• Картопля – 250
• Кабачки – 400
• Морква рання/пізня – 400/250
• Цибуля зелена на грунті/теплична – 600/800
• Капуста рання/пізня – 900/500
• Редиска – 1200
• Буряк – 1400
• Зелень листова на грунті/теплична – 2000/3000
• Кавун – 60
• Диня – 90
Існує ще одне і, напевно, найважливіше правило, яке убезпечить ваш організм від нітратного отруєння - обов’язково вимагайте від продавців документи, в яких має бути вказано кількість нітратів у продукції! Їх зобов’язані мати усі продавці як у магазинах, так і на ринках міста. Ні в якому разі не купуйте свіжу зелень, овочі та фрукти на стихійних ринках, тому що вони не пройшли жодного контролю!
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром