Дитяче працевлаштування: яких норм повинен дотримуватись роботодавець

15 Червня 2018, 10:00
Дитяче працевлаштування 1111
Дитяче працевлаштування

Що повинні знати батьки, діти яких працевлаштовуються на роботу під час канікул? Яких норм законодавства має дотримуватися роботодавець, який приймає дітей на роботу?

Прийняття на роботу дітей віком молодше шістнадцяти років законодавством про працю не допускається. Водночас за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час після досягнення ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Кожен роботодавець, у якого працюють діти, має вести їх спеціальний облік із зазначенням дати їх народження.

Забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах. Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

На роботу діти можуть бути прийняті лише після попереднього медичного огляду. При цьому діти не можуть працювати уночі, у вихідні дні та надурочно.

Тривалість робочого часу для дітей залежить від їх віку і встановлена для дітей віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для дітей віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

Для робітників віком до вісімнадцяти років норми виробітку встановлюються виходячи з норм виробітку для дорослих робітників пропорційно скороченому робочому часу для осіб, що не досягли вісімнадцяти років.

Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Праця працівників молодше вісімнадцяти років, допущених до відрядних робіт, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

Тривалість щорічної відпустки, що надається працівникам віком до вісімнадцяти років, становить 31 календарний день. Зазначена відпустка надається у перший рік роботи за заявою особи у зручний для неї час до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі чи організації. 

Державна служба України з питань праці

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39