А кажуть, що сільських книгозбірень не треба: у бібліотеках Локачинського району найбільше читають діти

28 Вересня 2018, 10:00
Любов Годлевська (друга справа) 2504
Любов Годлевська (друга справа)

Нині часто можна почути суперечливі погляди щодо права існування бібліотек у сучасному світі. Хтось вважає, що на заміну книжкам вже давно прийшли комп'ютери. Думки інших – абсолютно протилежні. Бо, як кажуть, «потрібно повернути людей до бібліотек, читальних залів». Тому що книга –  не лише джерело знань, а й духовності, якої так не вистачає тепер.

Якось зайшла в нашу марковичівську бібліотеку. За декілька хвилин до кімнати книгозбірні бджолиним роєм залетіла група дітей. Всі активно почали вибирати казки, оповідання, дитячі журнали, віддаючи перевагу найбільш ілюстрованим. В очах цих малят горіла іскорка зацікавленості. З їх поведінки і того, як комфортно вони почувалися, можна однозначно сказати, що це постійні відвідувачі.

З Мирославою Хилюк – бібліотекарем, почергово радились, допитувались – кожен про своє, ділилися враженнями від прочитаних книг. – Щойно за літературою приходила Галина Мачеброда – моя найактивніша читачка, – хвалиться бібліотекарка. – Книг для неї не можна настарчити – жодна з тих, що поступають, не проходить повз її увагу.

А оце якось зустріла Галину Василівну. – Знаю, що дуже багато читаєте. А яким темам віддаєте перевагу, що з прочитаного найбільш до вподоби? 

– Люблю читати про все, а найбільше – різні життєві історії, детективи. Оце мала 8 нових творів, то за тиждень всі перечитала. Буває так, що, поки поступить свіжа література, користуюсь послугами районної бібліотеки, – ділиться затята читачка.– А кажуть, що сільських бібліотек не треба…

Яка ваша думка з цього приводу? 

–Тим не треба, хто не читає… А ще чую неодноразово, що з Інтернету можна про все, що хочеш, дізнатися. Але то – не для таких читачів як я… Хоча б і мала можливість користуватись Інтернетом – це мене не тішить. Я хочу читати, взявши книгу в руки та перегортаючи сторінки. Тому мені і всім односельчанам, яких зустрічаю в читальній залі, дуже зручно, що працює наша сільська бібліотека, – підсумовує Галина Василівна.

Нещодавно мала розмову з Любов’ю Годлевською – холопичівською бібліотекаркою.

– Найактивнішими читачами в нашому селі є діти, з дорослих читачів найчастіше відвідують бібліотеку пенсіонери і вчителі – цікавляться періодикою, жіночими романами, краєзнавчою літературою. А дітворі до вподоби пригодницькі книги, журнали «У гостях у казки», «Малятко», «Абетка казок», «Пізнайко», «Вечірня казка». А ще діти залюбки щотижня біжать в бібліотеку на заняття, де вчаться малювати піском, виготовляють картини з вати, ліплять різні вироби з пластиліну, працюють з кольоровим папером, люблять грати дидактичні ігри», – ділиться моя співрозмовниця.

Нині бібліотека є не тільки збірнею літератури. Відвідувачам тут пропонують ще цілу низку корисних послуг. Це і різні майстер-класи, пізнавальні ігри для дітей, бесіди, дискусії, відзначення свят. Книгозбірня є місцем, де читач може провести свій час весело, цікаво та змістовно.

1
Мирослава Хилюк з маленькими читачами
Мирослава Хилюк з маленькими читачами

1
Любов Годлевська (друга зліва)
Любов Годлевська (друга зліва)

1





 

Людмила МЕЛЬНИЧУК.

Фото автора

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024