Біометричний – без черги та жорсткі вимоги щодо вклейки фото у паспорт – керівниця Локачинського сектору ДМС розповіла про зручні послуги і нововведення

02 Грудня 2018, 09:00
Катерина Новосад 4363
Катерина Новосад

Затребуваність підрозділу державної міграційної служби, який діє у нашому районі (в приміщенні райдержадміністрації), важко переоцінити, адже тут в краян приймають документи на виготовлення паспортів – громадянина України та для виїзду за кордон.

Обслуговує населення нині четверо працівників, в тому числі й завідувачка Локачинського районного сектору управління ДМС України у Волинській області Катерина Новосад. В інтерв’ю нашому кореспонденту вона розповіла як уникнути прикростей і спростити собі життя, відвідуючи їхню установу.

– На Локачинщині значний відсоток населення їздить на заробітки до сусідньої Польщі. Черги за закордонними паспортами великі?

– Так. За робочий день опрацьовуємо півсотні і більше людей, половина з яких звертається саме з цією метою. Обслуговуємо громадян відразу на трьох робочих станціях. Аби подати необхідні документи на виготовлення біометрики краяни з різних куточків району вистроюються під дверима міграційної служби ще з самісінького ранку. Очікують годинами. Через такий ажіотаж, буває, не усіх встигаємо прийняти. А інколи й забудькуватість чи неуважність змушує людей їхати до нас повторно.

Тож, користуючись нагодую, хочу нагадати які документи слід мати із собою. Це – паспорт громадянина України, старий закордонний, якщо такий був, та ідентифікаційний код (усе в оригіналі).

– А чи можна якось уникнути черги?

– Так. Нині є можливість зекономити свій час і зберегти нерви.

Вже понад півроку у нас діє послуга, що дозволяє подати документи в зручний для людини час. Для цього необхідно просто зайти на офіційний сайт державної міграційної служби, знайти там наш підрозділ і в розділі «електронна черга» вказати конкретні день та годину. Так забронюєте чергу, фактично не виходячи з дому. На жаль, серед населення нашого району згадана опція поки не набула широкої популярності, хоча постійно ознайомлюємо з нею людей.

Детальна інформація про цю послугу міститься й на спеціальних стендах, що розміщені при вході у відділення. Користуються «електронною чергою» тут більше жителі інших областей – Львівської, Рівненської, Житомирської тощо. Закликаємо й жителів нашого району не ігнорувати такими очевидними перевагами.

Якщо ж у когось вдома нема Інтернету чи, можливо, просто не вмієте ним користуватись, то можна попросити про допомогу в родичів чи друзів.

– Яка нині вартість закордонного паспорта?

– Ціна, як і раніше, залежить від терміновості. Щоб, скажімо, біометричний документ отримати на руки вже через 7 робочих днів потрібно буде сплатити 810 гривень 32 копійки, через 20 днів – 557 гривень 32 копійки. Сюди входить вартість відповідного бланку, плата за послуги міграційної служби, мито.

– Віднедавна наші співвітчизники отримують паспорт громадянина України вже не у 16 років, як раніше, а в 14.

– Так, при чому змінився не тільки вік отримувачів, а й зовнішній вигляд самого документу. Тепер він нагадує ID-картку, має сучасний захист, вбудований чіп із електронно-цифровим підписом. Видається паспорт нового зразка безкоштовно на чотири роки (особам старшого віку – на десять і вже платно). Для цього громадянину необхідно подати свідоцтво про народження, паспорти обох батьків, ідентифікаційний код, довідку з сільської ради про реєстрацію чи будинкову книгу. Людей, які користуються паспортами у вигляді книжечки, поки ніхто не зобов’язує їх обмінювати на нові.


 

Щоправда, нині стали жорсткішими вимоги щодо вклейки фото при досягненні особою 25-ти чи 45-ти років. Згідно законодавчих нововведень, робити це слід своєчасно, тобто не пізніше, ніж через місяць по досягненні вказаного віку. В іншому ж випадку (якщо прострочили хоча б на день) доведеться в примусовому порядку обміняти свій паспорт на чіповану ID-картку, сплативши при цьому фіксовану суму – 279 гривень (не терміновий) чи 366 гривень (терміновий). – Дякую за розмову. Нехай ця інформація буде комусь корисною.

 

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39