Привітненський сільський голова Ігор Красовський: «Не усе можна зробити своїми силами…»

08 Грудня 2018, 10:00
Ігор Красовський 3251
Ігор Красовський

Привітненська сільська рада нині стоїть на порозі значних змін, адже невдовзі тут відбудуться вибори до ОТГ: до неї приєднається Білопільська, Бубнівська та Колпитівська громади.

Над чим працює нині цей самоврядний орган і які очікування плекає від майбутнього об’єднання – в інтерв’ю нашому кореспонденту розповів Ігор Макарович Красовський, який очолює Привітненську сільську раду з 2006 року.

– Ігорю Макаровичу, чи є підстави на тлі процесу децентралізації дивитись в майбутнє з оптимізмом?

– Хоча держава малює перед нами райдужні перспективи, нині важко робити якісь прогнози. Зрозуміло лиш те, що після об’єднання на плечі громади ляже чимале фінансове навантаження: ремонт доріг, утримання закладів соціальної сфери, благоустрій територій тощо. Тож чи буде новоутворена ОТГ самодостатньою – покаже тільки час. Експерти з офісу реформ, з якими попередньо зустрічався в районі та в облдержадміністрації, запевняють, що зведений бюджет дозволить нам вирішувати усі нагальні проблеми. Та я – оптиміст з досвідом. Живемо в сільській місцевості, а тут джерел для наповнення казни обмаль. Не те, що у великих містах, де є потужні підприємства, заводи, заправки тощо. Тож, можливо, таки доведеться проводити певну оптимізацію. Вирішуватись це буде вже колегіально з новообраними депутатами.

– Привітне стане центром об’єднаної громади, тож збільшиться і її виконавчий апарат. Адмінприміщення до цього підготували?

– Передбачається, що в новому штаті буде 18 людей. У кількох невеличких кабінетах сільської ради, де працюємо нині, місця, звичайно, не вистачить. А приміщення другого поверху взагалі знаходиться не на нашому балансі. Воно розпайоване між членами колишнього колгоспу. Потрібно буде ці квадратні метри викупити чи взяти в оренду. Знадобиться й додатковий ресурс, щоб зробити всюди ремонт, провести опалення, частково перекривати дах тощо.

– Повернімося від перспектив до сьогодення. Як нині допомагаєте закладам соціальної сфери?

– Забезпечити їх безперебійну роботу – наше головне завдання. Маємо на балансі два дитячі садки. Для них виділяємо кошти на опалення, електропостачання, харчування дітей, поточні ремонти, інколи й на заробітну плату персоналу. В Коритницькому ДНЗ цьогоріч встановили нові електрокотли. Постійно допомагаємо й місцевій школі. До речі, нині триває її перекриття гідроізолом. Також за фінансового сприяння сільської ради було замінено підлогу у фойє місцевого будинку культури, а торік спрямували субвенцію в районну казну на ремонт покрівлі глядацької зали аналогічного закладу в Коритниці. Зробили вклад й в реконструкцію місцевої лікарської амбулаторії. Нещодавно підрихтували автомобіль місцевої пожежної охорони.

– Знаю, що на території сільської ради цьогоріч активно проводились й роботи з вуличного освітлення.

– Так. Робимо це поступово, в міру фінансових можливостей. Встановили в Коритниці 11 ліхтарів на вулиці Кондратюка і частині Шкільної. Ще 10 світлоточок – на Молодіжній і 7 – на Центральній в селі Привітне, хочемо облаштувати тут ще 5 ліхтарів біля церкви і на центральній площі. Нині лише 10 відсотків території освітлюється, тож є над чим працювати

. – Напевно, є й інші проблеми, які потребують вирішення?

– Звичайно. Є, щоправда, такі, що можна вирішити своїми силами – от як ремонт покрівлі в місцевому закладі культури чи заміна підлоги в ігровій кімнаті Коритницького дитсадка. А є і куди масштабніші. Мене, сільського голову, ятрить те, що так і не вдалось провести газифікацію, хоча люди в Привітному власним коштом зробили вуличні газопроводи ще п’ять років тому. Далі справа, на жаль, так і не зрушилась через відсутність державного фінансування. Не тішить і стан місцевих доріг, а особливо – центральної. Тут в багатьох місцях яма поганяє яму. До речі, з метою якось вплинути на ситуацію цьогоріч їздив з односельцями в облдержадміністрацію. Нам пообіцяли, що виділять співфінансування з розрахунку 50 на 50 на ремонт відрізку дороги в межах села. Але оскільки це траса міжрайонного сполучення (Локачі – Горохів), то депутати сільської ради на сесії такої пропозиції не підтримали. Мовляв, подібні роботи мають проводитись з інших джерел фінансування. Дуже хочеться вірити, що після об’єднання усе зміниться в кращу сторону, буде належна підтримка від держави. І таки матимемо в розпорядженні ресурс, який дозволить втілити в життя усі заплановані проекти на території новоутвореної громади.

– Дякую за розмову.

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024