Затурці: заступник сільського голови розповів про напрацювання громади за рік

03 Лютого 2019, 09:03
4229

Затурчани перші в районі ініціювали створення об’єднаної територіальної громади. Нині до її складу входить п’ять сільських рад, а це – майже третина району. За фінансовими показниками серед ОТГ області нова адміністративна одиниця впевнено займає середні позиції. Позитивні зміни, що тут відбулися, доводять реальну ефективність реформи.

Про перший рік роботи – напрацювання, бюджет, структуру та підводні камені, в інтерв’ю нашому кореспонденту розповів заступник Затурцівського сільського голови Василь Демидюк.

– Перше, що впадає у вічі: будівля, де працює виконавчий апарат ради, набула сучасного вигляду.

– Привести це приміщення до ладу було одним із наших першочергових завдань. Ремонт розпочали торік в березні. Нині вже працюємо в теплих і ошатних кабінетах. Завершені внутрішні роботи на другому поверсі: замінили електропроводку, погіпсували стіни, облаштовали стелі, встановили сучасні міжкімнатні двері тощо, на що спрямували 195 тисяч гривень з обласного бюджету і приблизно стільки ж – з місцевого.

Встановили сучасну систему опалення з потужним твердопаливним котлом. На ці потреби виділили 295 тисяч гривень з бюджету сільської ради. Покращили й зовнішній вигляд адмінспоруди – її поштукатурили і пофарбовали. Це робилось за кошти держбюджету, які виділяються на розвиток інфраструктури територій (285 тисяч гривень).

На першому поверсі запланована реконструкція приміщення. Там, де нині знаходиться лікарська амбулаторія, зробимо ремонт і розмістимо центр надання адміністративних послуг. Втілюватимемо цей задум в рамках програми "U-LEАD з Європою". Партнер зобов’язується забезпечити ЦНАП сучасними меблями, комп’ютерною технікою та необхідними програмами.

А от лікувальний заклад в недалекій перспективі матимемо новий. Торік виділили державні кошти (понад сім мільйонів гривень) на будівництво в Затурцях сучасної лікарської амбулаторії. За кошти місцевого бюджету (130 тисяч гривень) розробили проектно-кошторисну документацію та провели експертизу. Днями вже розпочнуться будівельні роботи.

До слова, новобудова площею приблизно 320 квадратних метрів буде розрахована на 3-4 сімейних лікарів.

– Знаю, що багато корисних справ Затурцівській громаді вдалося втілити за сприяння обласної ради.

– Налагоджена співпраця з її депутатським корпусом і, зокрема, з радником голови облради В’ячеславом Рубльовим та депутатом Михайлом Скопюком. Це дає вагомі результати. Так, торік отримали 195 тисяч гривень, які спрямували на заміну вікон у Шельвівській школі, ще 200 тисяч – на вуличне освітлення в цьому населеному пункті. Також 200 тисяч виділили з області на заміну водонапірної мережі в Затурцях та 100 тисяч – на ремонт санітарних кімнат в місцевій школі (20 тисяч – співфінансування сільської ради).

За проектом обласного конкурсу місцевих ініціатив відремонтували клуб в селі Великий Окорськ. Коштом субвенції на розвиток інфраструктури замінили дахи в дитячих садках сіл Зубильне та Шельвів, на що скерквали відповідно 269000 та 700000 гривень. З цього ж джерела направили 696000 гривень на ремонт дорожнього покриття провулку Козацького в Затурцях.

– А як оцінюєте стан доріг на території ОТГ?

– Насправді це одне з найболючіших питань. Дороги, як комунальні, так і місцевого значення, бажають чекати кращого. Проте потроху виправляємо цю ситуацію. Зокрема, коштом місцевого бюджету (200000 гривень) при співпраці зі службою автомобільних доріг та за підтримки місцевих орендарів земель (товариств «Веселе-Агро» та «Вілія») вкладено білощебеневе покриття до Зубильного. Ресурсом сільської ради (100000 гривень) аналогічні роботи провели в напрямку Гранатова (при підтримці господарства «ЗАК»).

З ініціативи депутата Михайла Савчука, за кошти місцевого бюджету відремонтовано дорожнє покриття в селі Войнин на вулиці Підгірній (за підтримки господарства «Камелія»). На жаль, торік Затурцівська сільська рада не отримала жодної копійки з дорожнього фонду, хоча на район виділяли понад 15 мільйонів гривень.

До складу нашої громади нині входить 19 населених пунктів, тож хотілося теж мати частку цього ресурсу. Щоб надалі інтереси громади враховували при розподілі цих коштів, наші депутати направили відповідне звернення до Прем’єр-міністра України та голови обласної державної адміністрації.

– Враховуючи численні напрацювання, очевидним є те, що казна громади суттєво зросла.

– Торік при плані 8 мільйонів 500 тисяч гривень рада отримала 9 мільйонів 200 тисяч гривень. На цей рік планка ще піднята: затвердили доходи місцевого бюджету в межах 14 мільйонів гривень. Маємо потенціал, тож очікуємо виконання. Субвенція на розвиток інфраструктури, яку отримуємо від держави, залежить від кількості сільського населення та площі території ОТГ як адміністративної одиниці. У нас ці показники зросли в зв’язку із недавнім доєднанням до Затурець ще двох сільських рад – Холопичівської та Кисилинської.

До слова, торік освоїли майже 600 тисяч гривень державних коштів, які спрямували на заміну даху школи в селі Великий Окорськ (гроші надійшли за сприяння нардепа Сергія Мартиняка). Отримали 500 тисяч гривень й для придбання автомобіля підвищеної прохідності для сімейних лікарів.

– Чи укомплектований штат ради?

– Ще не повністю. Загалом у нас працює 30 осіб, враховуючи обслуговуючий персонал. Обов’язки старост виконують сільські голови. В структурі виконкому ради є ряд відділів: фінансовий, бухгалтерського обліку і звітності, організаційно-правового забезпечення, гуманітарний та земельний. Маємо вакансії. Оголошено конкурс на заміщення посади в земельному відділі. Аби надалі не роздувати штат, в ЦНАП, скажімо, плануємо залучити людей з-поміж нинішніх працівників. Разом з тим, видатки на утримання персоналу у нас не перевищують 35 відсотків від дохідної частини бюджету.

– Віз, як то кажуть, почав їхати. З якими ще складнощами стикалися?

– Бути першопрохідцями завжди складно і це стосується різних аспектів. Скажімо, усі бюджетні установи, що є на території ОТГ, вже фінансуються з місцевого бюджету. Процес переходу доволі копіткий, адже включає перезаключення договорів, тендерні процедури тощо. До слова, нині 330 людям, які працюють в школах, дитячих садках, закладах культури, виплачуємо зарплатню. Оптимізації мережі таких закладів не проводили.

Додам з власного досвіду: ніякі складнощі не стануть перепоною на шляху до поставлених цілей, якщо сільський голова, депутати і виконавчий апарат є однодумцями. Попри власні амбіції, ми дійсно працюємо як єдина команда на благо громади, а не граємося в політику.

– Дякую за розмову.



 

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024