Затурчанка зібрала колекцію ґудзиків, кількість яких сягає близько пів тисячі

27 Листопада 2019, 13:22
3644

Переглянути понад 50 різновидів ґудзиків, кількість яких сягає близько пів тисячі, можна завітавши до оселі Галини Ушакової із села Затурці.

Задуму такого, аби їх колекціонувати, як каже жінка, ніколи не виношувала. Все якось вийшло само собою, – пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

«Ґудзики відрізувала від одягу, що вийшов з ужитку. Вони траплялись настільки оригінальні, що просто шкода було викинути. От і назбиралась повна коробка. І для своєї сім’ї використовую, коли треба, й багато хто з наших затурчан звертаються, якщо загубився ґудзик, наприклад, від плаття чи костюмів. Отоді сідаємо й починаємо шукати заміну – комплект таких, які найбільше підходять», – розповідає Галина Людомирівна.

2

1

Ґудзикове диво-багатство ми розглядали, певно, понад дві години. А захоплення викликали не тільки колір, форма чи величина предметів. Найцікавішим було те, що за кожною серією ґудзиків ховався якийсь епізод життєвої історії.

«Отаких – великих, від маминого «студентського» пальта було лише два і їм - більше 70 років. А тим – скляним голубим, то років певно 40, не менше, в мене таке плаття було. Ці – оригінальні, з цікавим обрамленням – від татового коричневого костюма, пошитого у 1981 році на весілля мого брата», – ділиться поціновувачка цього елементу одягу.

1

1

Пам’ятає пані Галина, якими були ґудзики і від її бежевого кримпленового костюма, у 1975 році купленому, і від плаття з канадського шовку, в якому модницею почувалася у свої 14, і від пальта, в якому 56 років тому бабуся в гості приїжджала.

І так мало-помалу стіл, на який було викладено частину металевого, пластикового, кістяного, дерев’яного гудзикового скарбу, перетворився у справжню мозаїку з великим переліком всеможливих кольорів. Сніжно-білий, сріблястий перламутровий, дзеркальний, сонячний, небесний – такі назви відтінків, що прозвучали з вуст Галини Людомирівни, особливо вразили.

1

Я побачила ґудзики як однотонні, так і з розписом та гравіруванням; з двома, чотирма отворами, на стійці, з прорізами на стрічку; простої форми та оригінального дизайну: окрім традиційно круглих, трикутні, квадратні, шестикутні, подовгасті, обтягнуті тканиною, плетені з сутажу і навіть у вигляді кульок та лимончиків.

1

«Більшість з таких ґудзиків в продажі вже не знайти.Тож як таку красу не зберегти?», – каже Галина Ушакова.

2

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Фото автора

Коментарі
18 Грудня 2019, 00:55
Много, я когда-то с униформ пуговицы собирала, но дойдя до двухсот продала все на Виолити, теперь собираю кружки
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39