Пташика мотали: репортаж з майстер-класу локачинської етномайстрині

06 Квітня 2021, 12:25
Аліна Фордюк та Тоня Матвієнко 4652 Джерело: з архіву майстрині
Аліна Фордюк та Тоня Матвієнко

Аліна Фордюк – керівниця гуртків Локачинського районного будинку школяра. Вчить дітей творити дивовижі із підручних матеріалів: шматків тканини, ниток, кави, трави та навіть кукурудзиння. Спілкуємось з Аліною в її робочому кабінеті. Повсюди – роботи вихованців. На чільному місці – картини з кавової гущі, тому цей кабінет часто називають «кавовою кімнатою». На вікні – нова робота, яку Аліна незабаром планує подарувати відомому в регіоні високопосадовцю.

«Люблю свої вироби дарувати іншим, зовсім не зациклююсь на тому, що вони зроблені в єдиному екземплярі. Мені приносить задоволення, коли іншим подобається», –  каже Аліна. 

Аліна Фордюк
Аліна Фордюк

Сьогодні тут буде майстер-клас із мотання пташки. Матеріал для цього обрали найдоступніший — обгортки качанів кукурудзи: їх добрячу сітку Аліна приберегла ще з осені. Іграшки-мотанки — традиційні народні витвори українців. Окрім ляльок, які робилися із клаптиків тканини, іграшки часто виготовляли з лози, соломи, рогози, сушеної трави, листя кукурудзи тощо.

«Коли роблять генеральне прибирання в кабінетах будинку школяра, то часто мене гукають: Аліно, подивись, чи тобі нічого не треба, бо будемо викидати. А мені треба все: шматочки тканини, вату, нитки, залишки гіпсу. Ось це кукурудзиння принесла з дому наша директорка, а коли восени два роки тому готувалися до 510-ї річниці Локач, то їздили по нього на поля одного із господарств. Добре, що ніхто не побачив, бо люди туди йшли по качани, а ми по листя», — розповідає Аліна. 

Читайте також: Рецепти на районі: локачанка поділилася секретами приготування волоку та куцьки

У ролі помічниці — донька Аліни Діана, студентка Волинського коледжу культури і мистецтв імені Стравінського, яка зараз тут на практиці.

«Діана, як і менший син Назар, буквально виросла у будинку школяра. Бігали з гуртка в гурток. Діані більше до вподоби сцена, вже в першому класі вона виступала навіть в обласному центрі на відзначенні шевченківських днів і привезла звідти перше місце серед читців. Назар має хист до декоративно-прикладних дисциплін: коли прошу щось допомогти, то засиджується годинами. А нещодавно син разом зі ще однією вихованкою та керівниками гуртків нашого будинку школяра в межах Всеукраїнського артчеленджу «Слово, чому ти не твердая криця» записали реп-біографію Лесі Українки. Їхній ролик потрапив до топдесятки з найбільшою кількістю переглядів на ютуб-каналі».

Син Назар опановує столярну справу
Син Назар опановує столярну справу

Аліна вправно скручує жовтаві листки кукурудзиння. Ось і голівка майбутнього птаха визирає між її пальців:

«Щоб легше мотати, обгортку качана скроплюємо водою: так вона краще піддається. Коли робимо травомоти, то сіно теж треба зволожити, аби легше щось з нього формувати».

Аліна керує гуртками «Веселе тісто», «Етнолялька» та «Хенд-мейд». Каже, що ідеї для занять, аби було дітям цікаво, часто запозичує в інтернеті, але обов’язково у кожний виріб вносить якусь етнодрібничку.

«Коли 2018 рік було оголошено роком Японії в Україні, ми разом із вихованцями робили ляльку сарубобо. Подивіться — вона виготовляється, як наша мотанка. Або ж інша робота, до речі, відзначена цього року в області: символ року – бик, але в парі з коником-травомотом. А ось у цій композиції з таки сумною назвою «В хаті в нас когось бракує. Діти, тато наш воює, молимось, щоб повернувся він!» родина виготовлялась уже з кукурудзиння. До слова, за цю роботу маємо друге місце у Всеукраїнському відкритому фестивалі вшанування воїнів «Розстріляна молодість».

Читайте також: У районному Будинку школяра відзначили День миру

Рототи керівниці гуртків та її вихованців
Рототи керівниці гуртків та її вихованців

Рототи керівниці гуртків та її вихованців
Рототи керівниці гуртків та її вихованців

Рототи керівниці гуртків та її вихованців
Рототи керівниці гуртків та її вихованців

Крім вихованців, Аліна щороку дає майстеркласи своїм колегам — учителям трудового навчання, працівникам бібліотек, а також зіркам.

«Разом із волинською телеведучою та блогеркою Наталкою Войтович готували давні поширені у нашому регіоні страви волок та куцьку для програми «Геолокація: Волинь». Ляльку-мотанку робила разом з українською співачкою Антоніною Матвієнко, а одну зі своїх робіт передала для її мами – народної артистки України Ніни Матвієнко. Та все ж найбільше люблю передавати свої вміння школярам. Часто даю майстер-класи для дітей з інвалідністю. Це вже особисте: мій брат має інвалідність, тому хочеться хоч якось допомогти таким як він», — розповідає майстриня.

Читайте також: БШ: як прикрашали «дерево дитинства» оберегами «ляльками-забавлянками»

Майстер-клас Наталії Войтович
Майстер-клас Наталії Войтович

Аліна Фордюк та Тоня Матвієнко
Аліна Фордюк та Тоня Матвієнко

Така лялька є і в Ніни Матвієнко
Така лялька є і в Ніни Матвієнко

Черговий майстер-клас
Черговий майстер-клас

З кукурудзиння вже вимальовуються й тулуб та хвіст майбутнього пташика. Обговорюємо, як його можна прикрасити. Діана каже, що до вибору стрічки українці ставились дуже ретельно: то ціла наука, якого кольору стрічки мають носити дівчата. Візьмемо зелену: вона найбільше асоціюється з весною. Наш пташик буде нести її у своєму дзьобику, як травинку.

«Таку маленьку пташечку можна зробити за пів години. А от коли вирішила прикрасити ялинку власноруч виготовленими іграшками з кукурудзиння, то довелось не один вечір провести за цією роботою. Але такої новорічної красуні не було ні в кого, – зізнається Аліна».

Читайте також: У Локачах підсумували успіхи проєктів «Територія майстерності» та «Успішна громада»


Останні штрихи – й наш кукурудзяний птах готовий до закликання весни. Аліна пішла до вихованців, а я з пташиком у руках почимчикувала на роботу. Й відчула: таки справді хочеться весни!

Ірина РОМАНЮК 

 

Матеріал вийшов в рамках проєкту Школа культурної журналістики за підтримки ЄС за програмою Дім Європи.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024