Рецепти великодніх пасок від жительок Локачинщини. ПІДБІРКА

21 Квітня 2022, 19:32
Великодні паски 8608
Великодні паски

Підготування до свята продовжуються, краяни прибирають оселі, вулиці, печуть м'ясо, бочок, ковбаси, красять яйця і найголовніше – печуть смачні паски до Великодня. 

Журналістка Район.Локачі поспілкувалася з жительками краю та дізналася найсмачніші рецепти, які точно вдадуться! 

Перший рецепт від жительки Павловичів, Аліни Крутій. Як розповідає дівчина, паска з цукатами – це традиційний рецепт, який використовують у їхній сім'ї з року в рік. 

Інгредієнти:

  • п'ять склянок борошна;
  • 100 грамів дріжджів;
  • один стакан молока;
  • 200 грамів вершкового масла;
  • шість яєць;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 0,5 склянки цукатів;
  • 0,5 склянки ізюму;
  • пакетик ванільного цукру;
  • дві столові ложки цедри лимона;
  • одна чайна ложка солі;

Дріжджі залити теплим молоком (потрібно лише декілька ложок). Половину борошна з‘єднати з теплим молоком, додати дріжджі та вершкове масло. Дати тісту піднятись.

Додати борошно яке лишилось, яйця, цукор, цукати та родзинки, спеції. Ретельно вимісити тісто. Дати йому піднятись 2-3 рази.

Викласти у форми, дати йому трішки піднятись, помазати жовтком і відправляти в піч. При запіканні, коли підніметься Паска, робити вогонь більшим.

Як припечеться верх  накрити пергаментом, щоб не згоріла Паска. Готову випічку остудити. Смачного!

Фото авторки
Фото авторки

Жителька Холопичів Мар'яна Дишко, поділилася і своїм сімейним рецептом. Пропонуємо прочитати, як готують паску у цій родині та про що потрібно подбати під час приготування!

Інгредієнти: 

  • один літр молока пареного;
  • 10 жовтків;
  • одне яйце;
  • одна пачка масла або жирного маргарину (краще масло);
  • 0,5 кілограма (півлітри й чуть-чуть) цукру;
  • півтори пачки дріжджів;
  • один ст. олії;
  • один лимон;
  • ванілін;
  • родзинки та цукати;
  • мука на око;

Фото Мар'яни Дишко
Фото Мар'яни Дишко

Фото Мар'яни Дишко
Фото Мар'яни Дишко

Двічі просіюємо борошно, важливо щоб воно було кімнатної температури, тому якщо ви зберігаєте його в холодному приміщені, за декілька годин до приготування поставте його в тепле місце.

Далі розчиняємо дріжджі в теплому молоці, але не гарячому. Додаємо трішки борошна, щоб вийшла розчина густини сметани. Ставимо в тепле місце, щоб тісто збільшилось у двічі.

Під час приготування не можна сваритися, голосно говорити, грюкати дверима, щоб пасочка вдалась!

Збиваємо жовтки з цукром і додаємо їх до розчини. Постійно вимішуємо, поступово додаємо родзинки, цукати, цедру апельсина та цілий лимон. В останню чергу додаємо олію та розтоплене масло. Борошно додаємо постійно, скільки вбере (повинно бути м‘якшим ніж тісто на вареники, не тугим).

Фото Мар'яни Дишко
Фото Мар'яни Дишко

Місимо до тих пір, поки тісто не почне відставати від рук (щоб рука була чиста), але не менше ніж пів години.

Ставимо тісто у тепле місце без протягів, без шуму – хай сходить. Чекаємо допоки підніметься вдвічі, і руками притискаємо, щоб зменшилось трішки, і знову піднялось.

Поки тісто піднімається, приготуємо форми для випікання. Форми змащуємо жиром і присипаємо борошном, або сухарями.

Накладаємо тіста 1/3 від розміру форми. Ставимо його в тепле місце, щоб тісто виросло до висоти форми. Та випікаємо при 200 градусах 15-20 хвилин, далі зменшуємо температуру до 170-160 і випікаємо 30-40 хвилин (залежно від розміру).

Пасочки залишаються у формах поки не схолонуть, виймати дуже обережно. Прикрашаємо як кому подобається, тільки важливо глазур яєчну наносити на гарячу паску. Ось і пасочки готові, смачного!

Фото Мар'яни Дишко
Фото Мар'яни Дишко

Фото Мар'яни Дишко
Фото Мар'яни Дишко

Уродженка Локачинщини Тетяна Куцел поділилася секретами приготування великодньої паски у її родині. 

Інгредієнти:

  • 500 мілілітрів молока;
  • 11 грамів сухих дріжджів (або 50-60 грам звичайних);
  • 1-1,3 кілограма борошна;
  • шість яєць;
  • 200 грамів вершкового масла або маргарину;
  • 250-300 грамів цукру;
  • 300 грамів родзинок;
  • одна чайна ложка ванільного цукру.

Для глазурі:

  • два білки;
  • 100 грамів цукру.

Приготування тіста:

Молоко трохи підігріти (щоб воно було тепле), розчинити в ньому дріжджі. Додати 500 грамів борошна, добре розмішати. Поставити в тепле місце, накривши рушником. Опара повинна збільшитися вдвічі – на це буде потрібно близько 30 хвилин.

Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром. Білки збити з дрібкою солі в піну.

У опару, яка підійшла, додати жовтки, перемішати. Слідом додати розм'якшене масло, перемішати. Додати білки, перемішати.

Додати борошно, замісити тісто. Воно не повинно бути крутим і прилипати до рук. Знову поставити тісто в тепле місце. Дати добре піднятися (на це буде потрібно 50-60 хвилин).

Родзинки замочити в теплій воді на 10-15 хвилин, воду злити. Додати його в тісто, перемішати й знову поставити в тепле місце. Воно має добре піднятися.

Форму змастити маслом, викласти тісто на 1 / 3 висоти форми. Накрити плівкою або рушником. Дати тісту ще раз піднятися вже у формі.

Поставити в розігріту до 100 градусів духовку, випікати 10 хвилин, потім довести температуру до 180 градусів, випікати до готовності (25-35 хвилин)

Приготування глазурі:

Білки збити з дрібкою солі в піну. Додати цукор, збивати до стійкої піни. Готові гарячі паски змастити глазур'ю або білковим кремом і прикрасити кондитерською посипкою або цукатами.

Фото авторки
Фото авторки

Павонська Христинка з села Хорів поділилася з нами оригінальним рецептом сирної паски. Дивіться, як приготувати такий великодній десерт!

Інгредієнти: 

  • Сир – 1 кілограм;
  • масло – 200 грамів;
  • яйце –  п'ять штук;
  • цукор – 300 грамів;
  • жирні вершки – 200 грамів;
  • 100 грамів родзинок;
  • 100 грамів волоських горіхів;
  • 50 грамів цукатів;
  • один пакетик ванільного цукру;
  • один лимон;

Відокремте жовтки від білків і збийте. Білки можна використати в іншій страві.

У збиту жовткову масу додайте вершки та доведіть до кипіння на водяній бані або у каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і стежте, щоб жовтки з вершками не підгоріли. Отриманій масі дайте охолонути.

Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Родзинки промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона.

Сир протріть через сито (можна двічі пропустити через м’ясорубку або протерти за допомогою блендера). До сиру додайте жовтки, цукор, родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор. Додайте нарізане кубиками вершкове масло і збийте сиркову масу за допомогою міксера до пишності та однорідності.

У спеціальну форму для паски викладіть приготовлену суміш, попередньо застеливши її двома шарами вологої марлі. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин. За цей час вийде зайва рідина і сирна паска прийме красиву форму. Прикрасити на свій смак цукатами.

Фото авторки
Фото авторки

Інгредієнтами для сімейного рецепту великодньої паски поділилася й жителька Локач Івана Іванюк. Пропонуємо дізнатися секрети приготування смачної великодньої випічки у їхній родині!

Інгредієнти: 

  • 20 жовтків + 5 цілих яєць;
  • 1 л молока;
  • 250 грамів масла;
  • літра цукру;
  • 100 грамів олії;
  • стакан сметани перекип‘яти;
  • 50 грамів горілки;
  • 2 столові ложки меду;
  • цедра лимона;
  • ваніль.

Хоч і рецепти максимально схожі, але у кожному з них є щось особливе, те, що відрізняє від інших. Дякуємо дівчатам за смачнющі рецепти!

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024