Вадим Ваврищук: держава повинна дбати про людей, а не про втілення чиновницьких амбіцій

16 Липня 2019, 17:03
2178

Вадиме Петровичу, напевно з найсуттєвішого, що вас вирізняє з-поміж інших кандидатів - це ваш досвід участі у війні на Сході, передусім, оборона Донецького аеропорту і належність до (даруйте за гучну фразу) легендарної когорти «кіборгів». Запитання прозвучить може надто типово, проте, скажіть – яких якостей додала вам ця війна і як будуть впливати ці якості на Вадима Ваврищука в статусі державного діяча?

– Ви знаєте, я не можу сказати, що відчуваю себе якимось особливим, так само, як і більшість моїх побратимів, ми всі звичайні люди, можливо з дещо іншим, гострішим, специфічним життєвим досвідом. Серед того, що зауважив для себе – людина на війні – справжня, з неї відпадає все штучне, фальшиве, награне. Всі вчинки, всі емоції, які є, вони властиві саме для цієї людини. Тобто залишається такий стержень особистості, стержень характеру. Якщо говорити про особисто мої якості, я зауважив, що став дуже швидко приймати рішення, причому рішення оптимальні для вирішення якоїсь конкретної проблеми. Тепер, навіть у мирному житті, коли не тисне якась загроза чи ризик для життя, якось так підсвідомо виходить, що ти блискавично аналізуєш всі обставини і робиш правильний в цій ситуації висновок. Впевнений, що ця якість буде дуже корисною для вирішення суспільних проблем, для рішень, як ви кажете, «державних».   

Обмеженість газетної площі не дозволить нам детально переповідати вашу виборчу програму, тому давайте зосередимось на її найсуттєвіших позиціях. Які б ви назвали три найголовніші проблеми мешканців округу №20, що потребують вирішення владою?

– Таких проблем насправді багато. Непросто виділити щось найголовніше. Хоча дійсно певні пріоритети я для себе виділив. Погодьтесь, що основа життя кожної людини – це здоров’я, тому це напевно основна точка уваги моєї програми. І ця проблема має два аспекти – медичний і екологічний. Що стосується медицини – те, що за багато років у цій галузі почались реформи – факт позитивний, але підходи до цієї реформи я б дещо змінив. Варто відштовхуватись від потреб насамперед людей, а не експериментувати з якимись проектами чиновників чи економити бюджет. Бо в цій реформі багато чого робиться лише тому, що так хтось собі напланував і прописав. І заради амбіцій авторів цих планів виконавці тут на місцях, в районах, в селах, приймають багато суперечливих, а то й шкідливих рішень. І щодо економії бюджету, про яку часто чуємо від реформаторів. Ми маємо на чому економити – це і утримання державного апарату і різні дотації та пільги фінансово-промисловим групам. Тут витрачаються сотні мільйонів, якщо не мільярди гривень, тут треба економити! А не на медицині, тим більше не на сільській медицині, не на нашому з вами здоров’ї.

Другий аспект проблеми здоров’я – це стан довкілля і його вплив на людей. Це дуже гостра проблема майже для всіх районів округу. Я маю знайомих лікарів, то вони кажуть, що статистика захворювань у наших районах, зокрема, хвороб найстрашніших, онкологічних – зашкалює. Якщо дивитись в порівнянні загалом по Волині, то райони округу тут мають чи не найвищі показники. Це наслідок багатьох чинників і серед головних – господарська діяльність. Це і безконтрольне застосування хімікатів у сільському господарстві і безвідповідальне поширення відходів тваринництва, зокрема, вирощування курей в промислових масштабах.

Отут має негайно втручатись держава – потрібні закріплені законами механізми постійного контролю, моніторингу стану довкілля і жорсткі санкції до підприємств, що шкодять екології, аж до їх закриття. З іншого боку – потрібні програми компенсацій для людей, що живуть на забруднених територіях. Чому людина, що захворіла через чиєсь господарювання має шукати гроші, щоб лікуватись?! Держава дозволяє діяльність такого бізнесу, не захищає людей від його згубного впливу, значить, держава мусить дбати і про усунення цих наслідків.

…Дійсно актуально. Які ще важливі проблеми – в основі вашої програми?

– Тут все просто: якщо в людини все гаразд зі здоров’ям – вона думає про достаток, свій, своєї родини. У більшості мешканців округу рівень доходів сьогодні, я б сказав - критично низький. Тут потрібен комплекс заходів і на державному і на місцевому рівнях: це і суттєве підвищення пенсій та соціальних виплат, підвищення зарплат у бюджетній сфері. Скажіть, як забезпечити професіоналами ті самі районні лікарні, сільські амбулаторії, сільські школи, якщо людям тут пропонують мізерні зарплати? Безперечно ситуацію треба змінювати швидко і кардинально.

Паралельно держава має сприяти створенню нових робочих місць з гідною зарплатою, створювати умови для малого бізнесу, зокрема для фермерських господарств, малих переробних підприємств.

Гаразд, зрозуміло. Скажіть, вирішення яких ще проблем, передбачено вашою виборчою програмою і планами.

– Безумовно – це питання якості життя. Широке таке поняття… Поясню, що маю на увазі. У час, коли цивілізований світ розвиває робототехніку, освоює космос і таке інше – не може бути такого, що між населеними пунктами десь нема нормальної дороги. Не можна дітям давати якісні сучасні знання у школі, де вбиральня на вулиці, а на голови сиплеться штукатурка. Те саме стосується багатьох інших соціальних установ і закладів. Це те, з чим людина зіштовхується щоденно, що і становить якість її життя. Буквально протягом кількох найближчих років тут треба сконцентрувати державні ресурси і вирішити оці сумнозвісні інфраструктурні проблеми раз і назавжди.

Чи є у ваших планах, вашій діяльності щось таке, на чому ви будете зосереджувати увагу, незалежно від політичних обставин і, навіть незалежно від статусу?

– Є те, що знаходиться поза програмою і поза, як ви кажете, статусом. Це мій обов’язок перед бойовими побратимами, їхніми родинами, родинами загиблих. Всебічна їхня підтримка з боку держави і суспільства – це те, чим я займаюсь зараз і буду займатись дійсно незалежно від статусу. Статус може тільки додати мені можливостей у цьому.

І друге, про що ми не сказали – це боротьба з корупцією. Цей спрут висмоктує ресурси бюджету. Пенсії, медицина, дороги… Все, про що ми говоримо, може отримати додаткові кошти, якщо зупинити корупцію, зупинити розкрадання.  

І на завершення: кого ви бачите своїми політичними партнерами, з ким вам буде найкомфортніше втілювати свою програму, свої бачення?

– Це можуть бути різні люди і різні політичні сили. З поправкою на кілька застережень. Я ніколи не працюватиму з людьми чи партіями, діяльність яких спрямована проти Україні. І це не гучне твердження, це – життєва практика моя і напевно кожного, хто пройшов війну.

Друге. Я не хочу мати нічого спільного з людьми, котрі бігають з партії в партію, змінюють політичні кольори в залежності від того, де зараз вигідніше знаходитись чи яка партія має більший рейтинг. Таких людей я не сприймаю і не розумію. Сподіваюсь, наші виборці теж люди мудрі і подібним пристосуванцям не довірять представляти свої інтереси у Верховній Раді.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром