Локачанин поділився секретами вирощування сортових горіхів

12 Листопада 2019, 11:17
3686

59-річний Андрій Павлович Лаценко, якого в Локачах знають, як краєзнавця і поціновувача старовини, відкрив для себе ще одне цікаве хобі. Тепер він не тільки мандрує полями з металошукачем в пошуку раритету, а й знаходить час для розведення сортових горіхів.

Себе чоловік називає садівником-любителем та із задоволенням ділиться набутими знаннями з усіма охочими.

Фундуки поодиноко ростуть по усій території господарства Лаценків. А понад центральною дорогою кілька ряснолистих деревець щільно туляться своїм гіллям одне до одного, утворивши височенний природний паркан. Демонструючи цей розкішний розсадник, господар пригадує, що у 80 роках місцеві школярі принесли йому з лісництва кілька маленьких саджанців, а тепер вони, мовляв, неабияк розрослися і щосезону тішать хорошими врожаями.

Читайте також: «Я вчилася в усіх: конкурентів, покупців, партнерів»: як локачанка стала власницею «Корчми».

Раніше пан Андрій, експериментуючи, насаджував фундук, де було місце – вздовж вулиці, на городі, понад берегом. Культивована ліщина, мовляв, не вибаглива і, зазвичай, приймається практично скрізь. Кілька років тому вирішив закласти за хатою невеличкий фундуковий сад. Нині там росте понад два десятки молодих деревець, які візуально практично однакові. Та це тільки на перший погляд, бо, як зауважує господар, у посадці є різні сорти окультуреного лісового горіха. І на око відрізнити, де який – буде складно навіть для досвідчених садівників.

«Окремі саджанці я купував на розплід у Луцьку, а деякі – знайомі з Польщі привезли. Кожен сорт має свої особливості та переваги. От, скажімо, Обільний найрясніше родить, великі плоди дає Трапезунд, в зерен Косфорда дуже тоненька шкірка, а листя Сирени відрізняється червонуватим забарвленням. Хороші смакові якості мають також Каталонський та Галлє», – говорить співрозмовник, одночасно проводячи екскурсію посадкою.

Читайте також: Як жительці району вдалося відкрити власну піцерію.

Якогось особливого догляду, зі слів чоловіка, ця культура не потребує. Влітку бажано просапати деревця, обов’язково підливати – от, власне, і все. Слід тільки пам’ятати, що на сформованих кущах (таким має бути 6 – 7 років) слід вчасно обрізати лишні гілочки, залишаючи лиш кілька основних. Це забезпечить кращий приріст і пізніше дозволить збирати більші плоди.

«Якщо у когось на полі з’явиться «дичка» (ну, скажімо, проросла з горіха, якого принесла миша чи ворона), то якісного врожаю чекати не варто. Фундук має прийнятися саме з бруньки. Коренева система у нього поверхнева, саджанці слід лиш злегка прикопувати. В залежності від сорту і місця посадки, рослини починають плодоносити через 4 – 6 років. Час від часу їх можна підживлювати: для цього добре підійде і звичайний перегній. Цвіте фундук ледь помітно та недовго (з кінця лютого і до початку березня)», – ділиться досвідом Андрій Павлович.

Нагадаємо: Для жителів Локачинського району розповіли про те, як заробляти на молочних фермах.

Демонструючи цьогорічний врожай (а погода посприяла, щоб вродило добре), господар наголошує, що за калорійністю плоди лісового горіха перевершують хліб, м'ясо і молоко, не кажучи вже про овочі та фрукти. Вони також містять багато вітамінів та інших необхідних організму речовин. Про усе це чоловік довідався в Інтернеті, а ще в мережі з метою обміну досвідом познайомився з іншими власниками горішників із сусідніх районів.

1

«Добова необхідність плодів ліщини для однієї людини – 50 грамів, тож для власних потреб сімейства, я так собі підрахував, достатньо виростити вдома два-три кущики. Тим більше, що плоди фундука можуть зберігатись кілька років. Колись вичитав, що регулярне вживання ще й піддержує чоловічу силу та зберігає жіночу красу. Такі ласощі дуже полюблять діти – по своїх онуках знаю. Та і торт чи шоколад, якщо туди додати лісових горіхів, смакують зовсім по-іншому» – говорить Лаценко, викладаючи горіхи для просушування.

Так само натхненно, як і мені, Андрій Павлович розповідає про користь та особливості вирощування лісового горіха усім зацікавленим, реалізовуючи на базарі в Локачах саджанці і плоди. Каже, таким чином вже «підсадив» на цю справу багатьох краян. Лаценко радіє, що у нашому районі став першопрохідцем з розведення цієї культури, тож планує і далі поповнювати свою колекцію рідкісними сортами фундука.

Читайте також: Локачанка Алла Мельничук розповіла, як започаткувати власний beauty-бізнес.

1

2

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024