Володимир Кулай з Озютич судить футбольні матчі обласного і всеукраїнського рівня

08 Лютого 2020, 14:28
6616

Чи можна людині з периферії досягнути успіху у сфері діяльності, про яку у сільській місцевості чули хіба що з екранів телевізора? Можна, якщо бути цілеспрямованим та наполегливим.

Це доводить власним прикладом мій співрозмовник Володимир Кулай. У свої 22 роки хлопець з маленького села вже об’їздив майже усю Західну Україну, обслуговуючи у якості головного судді (має ІІ категорію) аматорські футбольні матчі. Авторитет у спортивних колах він завоював завдяки своїй безкомпромісності і непохитності.

Спорт завжди займав важливе місце у житті Володі. Ще зі шкільної парти хлопець добре себе проявив у тих його видах, де в пріоритеті швидкість та витривалість. Більше можливостей для самореалізації з’явилось, коли за порадою директора ЗОШ І-ІІ ступенів села Озютичі Олександра Гапяка перевівся на навчання в райцентр, де почав відвідувати заняття місцевої дитячо-юнацької спортшколи.

Читайте також: Березовичівська команда з футзалу виборола «Кубок 19 округу».

Хлопець брав участь у різних змаганнях та першостях з футболу. Згодом на особисте запрошення Віктора Ревка грав навіть в основному складі однієї із найсильніших команд району – хорівській «Надії». І, як зізнається, можливо й донині виступав би за цей колектив, якби життя не внесло свої корективи…

«Коли після школи почав навчатися у Рівному, то не було змоги щовихідних їздити додому. Так мимоволі довелось розпрощатись з «Надією» і, власне, з футбольною кар’єрою, а шукати себе у чомусь іншому. Якось від завідуючого кафедри фізичного виховання університету почув, що в місті проводиться набір молоді на курси арбітрів. Ця сфера була мені теж цікавою, тож вирішив випробувати власні сили. Зателефонував напряму голові комітету арбітрів Рівненської області і вже через кілька днів мене запросили на теоретичні заняття. А десь через два тижні випало пройти «бойове хрещення» – судити матч на обласних змаганнях першої ліги», – розповідає Володимир.

Читайте також: Кому вручили кубок першості Затурцівської ОТГ з футзалу

До слова, вперше наш земляк вийшов на поле в статусі головного судді у 19 років. Зізнається, впоратись з хвилюваннями допомогли досвідчені асистенти, які також обслуговували цю гру. Одному із гравців молодий арбітр тоді за порушення правил показав жовту картку, тож без особистих претензій не обійшлося. Та новобранець не розгубився, відразу давши зрозуміти, хто на футбольному полі головний. Схвальна оцінка від інспектора матчу надихнула Кулая на подальшу плідну працю.

Читайте також: Кому вручили кубок першості Затурцівської ОТГ з футзалу та У Березовичах відкрили баскетбольний сезон 2020 року.

Наступним кроком стало закінчення у Рівному курсів юних арбітрів від обласної Федерації футболу. Протягом року Володимир здавав нормативи з фізичної підготовки, проходив відеотести, аналізуючи разом з фахівцями різні ігрові ситуації та моменти. Набуті знання постійно застосовував на практиці (на той час на його рахунку вже було кілька десятків вдало проведених матчів). Це, власне, згодом і дозволило отримати рекомендацію на обслуговування дитячо-юнацьких змагань всеукраїнського рівня. Провів, зокрема, матчі двох турів І дитячої ліги (U-17), які проходили у Львові та Луцьку.

Читайте також: Березовичівські школярі вибороли друге місце на змаганнях з футзалу.

Та найважче, наголошує співрозмовник, судити ігри дорослих команд. Цим нині Володимир переважно і займається, маючи направлення у різні міста країни.

«На таких футбольних поєдинках суддя у повній мірі відчуває складність своєї роботи. Адже на ігровому полі усе відбувається, ніби у прискоренні. Темп професійних гравців, порівняно з юними футболістами, досить високий. Тож головне для арбітра не втратити контроль за грою, особливо на перших хвилинах. Потрібно пам’ятати, що на прийняття рішення завжди маєш лиш кілька секунд», – говорить мій співрозмовник.

Читайте також: Локачинського викладача нагородили грамотою облдерадміністрації.

Попри спокійний характер, Володимир вважає себе строгим арбітром. На футбольному газоні намагається усе робити «як книжка пише». Хоча йому неодноразово доводилось покладатись і на власну інтуїцію та внутрішні переконання. Провівши загалом вже близько сотні матчів різного рівня складності, лиш двічі мав конфлікти з гравцями. Каже, що на стадіон завжди виходить з «холодною» головою. До своїх обов’язків відноситься відповідально. Перед кожною грою вивчає гравців команд, які зійдуться у протистоянні, робить певні нотатки у записник. Також взяв за правило разом зі своїми асистентами приїжджати за кілька годин до початку матчу, щоб мати можливість оглянути футбольне поле.

Читайте також: До Дня фізкультурника: топ спортивних подій Локачинщини у цьому році.

«Деталі у нашій діяльності мають важливе значення. Спортсмени і глядачі зустрічають суддівську бригаду, так би мовити, «по одьожці», тож на спортивній формі не заощаджуємо. Важливо також, щоб між головним арбітром і асистентами була налагоджена тісна комунікація. Ми багато працюємо над жестикуляцією», – ділиться тонкощами.

Читайте також: Хто став володарем Суперкубка і які результати першого туру матчів районної першості з футболу.

Зупинятися на досягнутому Володимир не збирається. Наприкінці лютого планує вступати в Національну школу футбольних арбітрів. Нині ж навчання у виші поєднує з роботою на посаді головного спеціаліста із дитячо-юнацького футболу Рівненської обласної асоціації футболу. Майже увесь вільний час Кулай витрачає на тренування і саморозвиток, нещодавно навіть взявся за вивчення англійської мови.

Читайте також: Футбольна команда «Надія» з села Хорів зіграла з «Луцьксантехмонтаж-536».

Попри усі свої здобутки, Володя залишається простою та щирою людиною. Зізнається, що дуже радів, коли виникала можливість судити кілька матчів у рідному районі. Схвальну оцінку за проведену роботу отримав не тільки від місцевих спортсменів, а і від свого колишнього наставника – тренера-викладача Локачинської дитячо-юнацької спортшколи Віктора Гошія, а також вчителя фізкультури Володимира Лисанюка. Професійні поради цих та багатьох інших педагогів, як і постійна підтримка рідних, додають хлопцеві ентузіазму та віри у власні сили.

Читайте також: Юна футболістка із Затурець стала найрезультативнішою гравчинею відомої на Волині команди.

Павло КОСТЮЧКО

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024