Урядовці хочуть змінити статус волинських міст та селищ

12 Лютого 2020, 13:00
1683

Кабмін подав у Раду проєкт закону про засади адміністративно-територіального устрою України. Під загрозою зміни статусу – 797 українських міст і селищ.

І ймовірність того, що такі міста Волинської області, як Берестечко, Горохів, Камінь-Каширський, Ківерці, Любомль, Рожище та Устилуг можуть втратити свій статус, дійсно існує, – переконують у По той бік новин.

Законопроєкт №2804 «Про засади адміністративно-територіального устрою України» передбачає, що містом має право називатися лише той населений пункт, який налічує 20 тисяч жителів, а селище – відповідно 5 тисяч (стаття 10).

Одним із перших на це звернув увагу голова львівської облради Олександр Ганущин.

«Турборежим» в ідеалі – може й добра справа, а децентралізацією можна все виправдати. Та трохи зважайте на реальний стан справ й історію українських міст. Цей розділ законопроєкту дуже сирий».

В інших регіонах теж почали це усвідомлювати і вже складають списки міст, яких можуть позбавити цього статуса: Херсонщина, Вінничина, Кіровоградщина, Волинська область, Тернопільщина та інші.

Мешканець міста Устилуг, ексголова Володимир-Волинської районної ради Роман Гук написав:

«При визначенні як має називатися населений пункт, береться до уваги лише демографічна складова, а історичне підґрунтя маленьких міст нікого не цікавить?
Якщо законопроект буде прийнятий у такому вигляді – з мапи України можуть зникнути сотні малих міст і селищ!
Устилужани, як вам перспектива жити в селі???» 


 

Навіщо ці зміни?

В Україні немає законодавства, що визначає порядок утворення, реєстрації, перетворення адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів. Відтак, як сказано в пояснювальній записці до законопроєкту — «це породжує проблеми, пов’язані з упорядкуванням їх назв, обліком та своєчасним внесенням змін до первинного реєстру».

Законодавством не визначено, що таке «адміністративно-територіальної одиниці».

Де-факто на території України існують 885 селищ міського типу, що не передбачено Конституцією. Законопроєкт теоретично має розв’язати цю та інші проблеми.

Які шанси, що це станеться?

З одного боку, поки що це лише законопроєкт. Наразі він перебуває на опрацюванні у Верховній Раді, де можуть внести безліч правок і доповнень.

З іншого – його ініціатор – прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. А це значно підвищує шанси на ухвалення законопроєкту. Проте шквал критики може в будь-яку мить змінити ситуацію.

Читайте також: Устилуг може втратити статус міста, зареєстрували відповідний законопроект

Недоліки

У жодному з наявних документів не сказано, чому саме така кількість населення взята за основу в критеріях визначення статуса міста, села чи селища. Складається враження, ніби числа взяті зі стелі. Незрозуміло також, чому цей критерій взагалі є визначальним.

Якщо якийсь населений пункт перебуває на межі між селом і селищем, селищем і містом? Кожного разу, коли населення зростатиме або зменшуватиметься — доведеться змінювати і його статус?

Такий підхід не застосовувався на українських землях історично. Світовий досвід пов’язує з поняттям міста правовий статус міської громади, незалежно від кількості населення. У сусідній Польщі в останні десятиліття колишні міста повернули свій міський статус через рішення польського парламенту.

На думку Мирона Капраля, керівника Львівського відділення Інституту археографії та джерелознавства, втрата міського статусу численними малими міськими осередками йтиме в суперечність із загальносвітовим цивілізаційним змінам, коли чисельність міського населення зростає.

«На сучасному етапі розвитку недоцільно обмежувати міський статус демографічним чинником», – каже Капраль.

У законопроєкті сказано, що під час зміни адміністративно-територіального устрою враховуються: історичне обґрунтування, вплив на умови життя населення, стан соціально-культурної інфраструктури, якість та доступність надання адмінпослуг, ефективність управління територією та інше. Проте, як саме це може бути враховано і як це в’яжеться зі статтею 10, де є чітке визначення статуса міста без будь-яких винятків — лишається загадкою.

Пустили також чутки, ніби-то зміни торкнуться тільки нових міст, а «старі» ніхто чіпати не буде. Навіть нема сенсу запитувати, як визначатимуть нові і старі міста. Це лише чутки, жодних підтверджень яких немає.

Нагадаємо, Кабмін подав у Раду проєкт закону про засади адміністративно-територіального устрою України. В результаті його ухвалення, такі міста Волинської області, як Берестечко, Горохів, Камінь-Каширський, Ківерці, Любомль, Рожище та Устилуг можуть втратити свій статус. Окрім того, деякі селища Волинської області можуть втратити статус і стати селами.

Читайте також: Любомль може стати селищем, а Головне – селом

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39