Інтерв'ю з головним поліцейським району про коронавірус, шахрайства та офіцера громади

27 Березня 2020, 19:00
Анатолій Дружук 4894
Анатолій Дружук

По всій території України сьогодні діє карантин і надзвичайна ситуація. Проте з'являється й чимало шахраїв, які хочуть нажитися на людях в умовах карантину.

Тому журналістка Район.Локачі поспілкувалася з виконувачем обов'язки начальника Локачинського відділення поліції Анатолієм Дружуком про актуальні проблеми, впровадження карантину у районі, популярні види шахрайств та проєкт «Поліцейський офіцер громади», який нещодавно вдалося реалізувати у Затурцівській ОТГ.

– Пане Анатоліє, зараз поширюються багато видів шахрайств, що можете порадити жителям району, як не дати обманути себе?

– Так, зараз, справді, дуже багато різних видів та типів шахрайств. Хочу звернутися до жителів району та поділитися декількома порадами. Нікому не передавайте свої особисті дані у телефонному режимі: банківські реквізити, номери телефонів, або ж картки, пін-коди, банківські рахунки. Запам'ятайте, працівники банку ніколи не уточнятимуть таку інформацію у вас. 

Ніколи не вірте, якщо до вас телефонують з поліції та просять грошей, бо ваші родичі чи знайомі потрапили у відділення. Поліцейські такого робити не будуть, і взагалі, якщо таке помітили, то варто подзвонити на «102» та сказати, що працівник поліції вимагає хабар. Окрім того, поширені й шахрайства з придбанням товарів за допомогою онлайн сервісів. Ніколи не замовляйте товари по передоплаті, оплачуйте лише після того, як отримали та оглянули замовлення.

Читайте також: На вулицях Локач провели профілактичні бесіди.

– А як щодо коронавірусу і людей, які дезінфікують помешкання?

– У зв’язку з коронавірусом, з’явився новий вид шахрайств: замовляють маски, респіратори та інші медичні товари через інтернет. А ще кажуть, що нібито, ходять працівники, які дезінфікують приміщення. Я запевняю, що ніякі люди по приміщеннях громадян офіційно не ходять. Тому, якщо щось і не зрозуміло, варто зателефонувати на «102» та уточнити, ніж потім бути ошуканим.

– Нещодавно в Затурцівській громаді представили власного поліцейського офіцера. Що це за проєкт?

– Це проєкт, який реалізовує Національна поліція за допомогою наших Міжнародних партнерів. Проєкт діє за принципом «Community Policing» (постійна співпраця поліції з населенням та місцевою владою. А головна мета такої взаємодії – створення спільного безпечного простору, – ред.) Поліція, місцева влада та населення тісно взаємодіятимуть між собою, у них є спільна відповідальність за безпеку та правопорядок на тій чи іншій території. В цьому випадку реалізація проєкту якраз свідчить про цей принцип.

Читайте також: Богдан Скучинський став поліцейським офіцером Затурцівської громади.

– Які функції та обов’язки у поліцейського офіцера громади?

– Офіцер громади – це та людина, яка живе в ОТГ, переживає разом з ними ті чи інші проблеми, які є на території громади, саме він вживає комплекс превентивних та профілактичних заходів. Сюди входять різного виду правопорушення, починаючи від дріб’язкових, а закінчуючи кримінальними. Новопризначений поліцейський офіцер Затурцівської громади Богдан Скучинський нещодавно повернувся з практичного навчання. Він братиме участь у різних заходах, сесіях, виконкомах, зборах селян, дискотеках.

Поліцейського офіцера громади можна назвати універсальним солдатом, який житиме з громадою. Також, у його обов’язки входить: приймання громадян, реагування на правопорушення, контроль за сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах, домашнє насилля, неповнолітні, які схильні до правопорушень, раніше судимі.

– Які перспективи цієї посади?

– Все залежатиме від того, як людина налаштує себе до цієї роботи, чи зуміє комунікувати із владою, бо для реалізації потрібно не лише робоче місце та відповідна комп’ютерна техніка, які у нього вже є завдяки бюджету ОТГ, а й від того, наскільки люди довірятимуть йому інформацію та допомагатимуть. Бо, як кажуть, «один в полі не воїн». Якщо люди свідомі, то переживатимуть за життя громади. Тоді поліцейський офіцер стане успішним, а його присутність викликатиме повагу.

– Як щодо двох інших громад району – Війницької та Привітненської, чи реалізовуватимуть цей проєкт у них?

– Щодо реалізації аналогічного проєкту в інших громадах, то поки ми проводимо перемовини з головами ОТГ. 

– На Локачинщині, як і на іншій території держави – карантин. Чи вистачає працівників, аби виконувати всі обов’язки та функції?

– По штату у Локачинському відділенні поліції є 42 працівники, залишається лише три вільних місця. Тому поліція Локачинщини як морально, так і фізично готова до тих завдань, які виникають у зв’язку з карантином. Поліцейські не тікають, не йдуть на лікарняне чи у відпустку. Всі готові до будь-яких змін. Ми та медичні працівники першими контактуватимемо з будь-чим. Я закликаю з розумінням ставитися до нашої роботи, бо ми працюємо на благо людей.

Читайте також: У Локачинському відділенні поліції провели дезинфекцію приміщень.

– У чому полягають функції та обов’язки працівників поліції під час боротьби з вірусом?

– Щодобово у районі працює два наряди поліції. Це група реагування та слідчо-оперативна група, якщо є потреба, то вдень, може працювати й дві слідчо-оперативні групи. Ми створили й мобільну групу, яка складається з поліцейських та медичних працівників. Вже чотири дні працівники мобільної групи контролюють поведінку та дотримання правил карантину тих людей, які повернулися з-за кордону.

Читайте також: У Локачах їздить автомобіль, з якого закликають залишатися вдома.

– Що порадите жителям Локачинщини, яких порад та рекомендацій варто дотримуватися?

– Як виконувач обов’язків начальника Локачинського відділення поліції, звертаюся до людей, які виявили у себе мінімальні ознаки хвороби COVID-19, неухильно дотримуватися санітарних правил карантину, хто досі не встиг самоізолюватися – зробити це негайно. У кого погіршується здоров’я – звертатися у медичні заклади та діяти за інструкцією лікарів.

Читайте також: На вулицях Локач провели профілактичні бесіди, аби мешканці дотримувалися карантину.

Прошу людей не виходити на вулиці без лишньої потреби. Ми навіть проводили флешмоб «Ми залишаємося тут заради вас, залишайся вдома заради нас». Чим менше людей буде у громадських місцях, державних установах, магазинах, тим менша ймовірність зараження один одного. Тому варто неухильно дотримуватися правил карантину, особливо людям старшого віку. Тим, які мають родичів, варто зовсім не відвідувати магазини та інші місця, а просити рідних, аби придбали продукти та інші необхідні речі. 

Читайте також: Керівник Локачинської поліції обговорив з представниками влади ситуацію щодо виконання в районі карантинних заходів.

– На Волині вже є стаціонарні санітарні пости, чи будуть такі на території нашого району?

– Зважаючи на те, що у державі та області ввели надзвичайну ситуацію, ми готові до створення додаткових нарядів поліції. В області вже розгорнули стаціонарні санітарні пости на в’їздах та виїздах з області, де несуть цілодобову службу поліцейські та медики. У нашому районі поки що таких немає, але ми готові до відповідних змін.

Відповідно до постанови кабінету міністрів 215, від 16 березня, ввели карантин спочатку до 3 квітня, а тепер до 24 квітня, є заборона суб’єктів господарювання, окрім суб’єктів роздрібної торгівлі продуктами, пальним, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни та засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності.

Читайте також: Волинська поліція просить з розумінням ставитися до її роботи під час карантину.

Прошу з розумінням поставитися тих підприємців, діяльність яких заборонена під час карантину та дотримуватися правил. За порушення є адміністративна відповідальність. У таких випадках настає відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 34 тисяч гривень, а на посадових осіб – 34 – 170 тисяч гривень. Це серйозна відповідальність, і тих, хто не дотримується правил карантину, ми зобов’язані притягувати до відповідальності.

Є й кримінальна відповідальність за умисні дії, зараження, або дії, які призвели до цього. Це карається статтею 325 Кримінального кодексу, яка передбачає штраф від 17 до 51 тисячі гривень, або позбавлені волі від п’яти до восьми років, якщо це спричинило смерть.

Людей закликаю ставитися з розумінням, не створювати паніки та невдоволення, дотримуватися карантину. І як кажуть, буде у нас все добре.

Розмовляла Іра ВЕТЛЯНЧУК

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром