Директор Локачинського центру зайнятості розповів про ринок праці, матеріальну допомогу з безробіття і актуальні вакансії

17 Квітня 2020, 11:29
3001

Епідемія коронавірусу суттєво вплинула на світову економіку. Карантинні заходи призупинили роботу більшості підприємств, закладів торгівлі та обслуговування і в Україні, тож почало рости безробіття. Та чи торкнулась ця невтішна тенденція нашого району? Яка нині тут ситуація із наявними вакансіями і на яку допомогу з безробіття можуть розраховувати краяни?

Про усе це наш кореспондент нещодавно розпитував у директора Локачинської філії Волинського обласного центру зайнятості Олександра Ребрука.

Олександр Дмитрович відразу заспокоює, що запровадження карантинних заходів майже не вплинуло на рівень безробіття на Локачинщині. Жодних повідомлень про вивільнення з районних установ та організацій працівників у центр зайнятості не надходило. Проте кількість наявних вакансій зменшилась на 20 відсотків. Зокрема, як зауважує мій співрозмовник, нині більше немає попиту на продавців непродовольчих товарів, призупинено й набір працівників на потужні заводи, от як «Кромберг енд Шуберт» та «Волиньхолдинг».

Читайте також: Локачанам буде простіше зареєструватися в центрах зайнятості.

«Затребуваною у нашій місцевості залишається професія сімейного лікаря, що особливо актуально й в період епідемії інфекційної недуги. Загалом є потреба у дванадцяти таких спеціалістах (їх нестача відчувається як в районній лікарні, так і в амбулаторіях об’єднаних територіальних громад). Вже традиційно у сезон весняно-польових робіт підшуковуємо трактористів, водіїв категорії «Е», підсобних робітників. Відтак, з початку квітня 14 осіб направили на роботу в агропідприємства «Камелія», «ФруктЕксПол», «ЗАК». Також в краян є можливість сезонного працевлаштування на забій птиці у агропромислову групу «Пан Курчак», – розповідає Олександр Ребрук.

Тішить те, що затримок з виплатами матеріальної допомоги з безробіття в центрі зайнятості нині немає. Вони проводяться планово – тричі на місяць. При цьому обсяг таких нарахувань, як і раніше, залежить від багатьох нюансів: страхового стажу особи, попередньо одержуваної зарплатні тощо. До слова, на період карантину мінімальна допомога з безробіття зросла до 1000 гривень (була 650 грн).

Читайте також: Як працюватиме районна філія центру зайнятості під час карантину.

Проте, як наголошує Олександр Ребрук, їхня служба – не виплатна каса, в її пріоритеті – працевлаштування населення, зокрема і на тимчасові роботи. До речі, на такі тільки за період карантину направлено 24 особи. Також цьогоріч органами місцевого самоврядування передбачено 107 тисяч гривень на співфінансування громадських робіт (50 на 50 із центром зайнятості).

Читайте також: Знаний виноградар з Локачинського району поділився секретами успіху.

Павло КОСТЮЧКО 

Фото автора

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024