Ялинки з Локачинщини прикрашатимуть оселі краян, а ще – одеситів та харків’ян

30 Грудня 2020, 17:20
4190

В державному підприємстві «СЛАП «Локачіагроліс» вже багато років вирощують і реалізовують новорічних красунь. Тож наш кореспондент поцікавився в головного лісничого цього підприємства Іларіона Козія, як відбувається оте неймовірне перевтілення маленької насінини у вічнозелене дерево.

Ялинка давно стала атрибутом Новорічних та Різдвяних свят. І хоча чимало людей нині віддає перевагу її штучним аналогам, прихильників «живої» хвої усе ж більше. Вважається, що неповторний природний аромат має беззаперечні переваги. Та чи задумувались ви, прикрашаючи вдома отаке вічнозелене деревце, скільки зусиль вкладено у його вирощування і догляд? Особисто я – ні.

А хто про це краще знає, як не місцеві лісівники. З Іларіоном Козієм спілкуємось не у його робочому кабінеті, а посеред мальовничих лісових масивів. Найперше ми вирушили до Бермешева. Там – на ділянці площею один гектар, ялини ще тільки спинаються над землею.

«От з такої крихітки колись виросте розкішне новорічне деревце. Цьогоріч навесні висадили таких чотири тисячі штук, щоправда, через посушливу погоду, прийнялися не усі», – говорить вже на місці лісівник, обережно демонструючи на долоні ледве помітний саджанець хвої.

Читайте також: У Локачах засяяла новорічна ялинка. ФОТО.

В Локачинському лісгоспі насіння ялини працівники заготовляють із шишок, а вже вирощування самих саджанців відбувається у спеціальних розсадниках.

«Спочатку насіннєвий матеріал віддаємо на сушіння, а вже опісля – в базові лісові розсадники Гаразджі чи Володимир-Волинського ЛМГ. Через років два-три сіянці там проростають на 10-15 сантиметрів. У такому вигляді вони пересаджуються у ліс. Для відповідних плантацій зазвичай використовуємо незадіяні площі – яри, піщаники тощо», – каже далі.

Читайте також: Як у Локачах прикрашали ялинку. ФОТОЗВІТ.

Обрати сприятливу локацію для посадки (щоб там вологи достатньо було і сонячні промені потрапляли), забезпечити необхідну відстань між рослинами для можливості формування широких крон – то, виявляється, ще тільки пів справи. Подальший догляд за саджанцями, зі слів мого співрозмовника, теж є досить копітким і передбачає своєчасне рихлення грунту, ручне обкошування міжрядь тощо.

«У перший рік комплекс цих робіт повторюємо аж п’ять разів, а з кожним наступним – на один менше. Допоки ялинка набуде товарного вигляду, досягнувши півтора-два метри заввишки, мине щонайменше сім років», – ділиться лісничий.

Читайте також: Скільки доведеться сплатити за незаконно зрубані ялинки у Волинській області.

На оглядини готових до реалізації ялинок їдемо вже в напрямку Твердинь. Неподалік цього віддаленого села вимальовується неймовірний пейзаж із двох гектарів вічнозеленої краси. Ялини звичайні тут ростуть по сусідству із соснами, одна одної краща.

«Ото і є наш основний потенціал новорічних красунь. Тут ростуть хвойні дерева різного віку і висоти. До слова, тисяча ялинок з цієї посадки нещодавно попрямувала в Харків та Одесу. Заготівельникам з цих регіонів реалізовуємо продукцію оптом. Має попит «жива» хвоя і в жителів нашого району. Кожен бажаючий ще може завітати в контору лісгоспу і придбати новорічне деревце. Ціни у нас помірні – від 100 гривень», – інформує Іларіон Козій.

Читайте також: Поради рятувальників щодо встановлення новорічної ялинки.

Допоки намотували кілометри польовими дорогами, лісівник із двадцятирічним стажем розповів мені і про важливість санітарних чисток лісу, і про боротьбу із незаконними вирубками дерев. А ще, повертаючись до теми нашої розмови, дав пораду, як встановити в оселі ялинку так, щоб та не осипалась аж до весни. Для цього, мовляв, її треба поставити у відро з піском і періодично поливати.



 

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024