Олександр Савченко організував нараду із забезпечення прав і свобод землевласників та землекористувачів

18 Квітня 2018, 18:08
Олександр Савченко організував нараду із забезпечення прав і свобод землевласників та землекористувачів 1035
Олександр Савченко організував нараду із забезпечення прав і свобод землевласників та землекористувачів

17 квітня Голова облдержадміністрації Олександр Савченко провів засідання із забезпечення прав і свобод землевласників та землекористувачів та їх майнових прав в оновленому складі.

Штаб буде захищати аграріїв від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю, швидко й ефективно реагувати на будь-які дії, спрямовані на протиправне захоплення майна працівників сільськогосподарського сектору, надавати правову допомогу при оформленні правовстановлюючих документів на земельні ділянки, а також сприяти фіксації правоохоронними органами вчинених правопорушень задля того, аби притягнути винних осіб до відповідальності.

Як свідчить статистика, тільки у 2017 році управління з контролю за використанням та охороною земель головного управління Держгеокадастру в області провело 442 перевірки та виявило 70 порушень щодо самовільного зайняття земельних ділянок на території площею 687,6 гектарів. Шкода, завдана з цієї причини, у грошовому еквіваленті становить 2,6 мільйони гривень, з яких у добровільному порядку сплатили лишень 733,4 тисячі гривень. Крім цього, за результатами інспектувань, винесено 70 постанов за фактом порушення ст. 53.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На думку Олександра Ілліча, оперативний штаб має бути дієвим та залучати до своєї роботи активних громадських діячів із аграрного сектору. Тож запропонував, аби його члени збиралися раз на тиждень для вирішення поточних питань, а у випадку нагальної потреби – долучали як голову облдержадміністрації, так і керівництво головного управління Національної поліції в області, прокуратури Волині тощо. Головне ж завдання – не допустити нових конфліктних ситуацій щодо земельних питань.

Ще одна проблема, якої торкнулися учасники нинішнього засідання оперативного штабу, – безвідповідальність громадян – власників земельних ділянок у питаннях укладання договорів оренди землі в нотаріальній формі.  Мова йде про те, що вони спершу можуть укласти угоду з одним підприємцем, а за рік-два – з іншим, котрий пообіцяє їм заплатити більше. Відтак, складаються ситуації, коли на одну й ту ж саму земельну ділянку претендують двоє підприємців агропромислового сектору.

Олександр Савченко на це зазначив, що зазвичай більшість власників паїв у населених пунктах як України загалом, так і Волині зокрема, – люди похилого віку, котрі не обізнані з багатьма речами. По тому ж поцікавився у першого заступника начальника головного територіального управління юстиції в області Сергія Філюка, яких превентивних заходів вони пропонують вжити, аби уникнути конфліктних ситуацій та спорів щодо права оренди тієї чи іншої ділянки землі.

Сергій Петрович зауважив, що минулоріч у рамках роботи оперативного штабу утворили мобільні точки доступу до системи безоплатної правової допомоги, котрі в період із 15 серпня до 13 листопада  здійснювали у середньому два виїзди у тиждень до сільських населених пунктів усієї Волині, де є найбільші сільськогосподарські підприємства. До проведення роз’яснювальної роботи залучали працівників головного територіального управління юстиції в області та, власне, регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги, котрі запрошували на виїзні зустрічі аграріїв та їхніх представників. По тому ж, розмовляли з ними про небезпеку подвійної реєстрації договорів оренди землі та яким чином можна від цього вберегтися й захистити свої права.

Заступник начальника головного управління Національної поліції в області Сергій Козак, своєю чергою, звернувся до присутніх із проханням вчасно повідомляти про рейдерські захоплення земель, аби працівники поліції могли вчасно зреагувати та запобігти ще більшій ескалації конфліктів.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024