Пенсійний фонд нагадує локачанам-підприємцям про сплату соціального внеску

06 Липня 2018, 13:00
Соціальний внесок 1634
Соціальний внесок

Для осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, а також для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.  При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Відповідно до пунктів 4 та 5 статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (ЗУ «Про ЄСВ»)  фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, крім тих, що є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю (ч. 4 ст. 4 ЗУ «Про ЄСВ»). – про це інформує Локачинське об'єднане управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

У разі, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такі платники зобов’язані сплатити щомісячно єдиний внесок не менший за розмір мінімального страхового внеску.

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, суми сплати єдиного внеску визначаються самостійно, але не менше мінімального страхового внеску на місяць, та не більше суми єдиного внеску, визначеної з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (15 розмірів мінімальної заробітної плати).

Сума мінімального страхового внеску у  2017 році - 704 грн. на місяць, з 1 січня 2018 року -  819,06 грн на місяць.

Відповідно до законодавства страховий стаж - це період, коли особа підлягала обов’язковому державному пенсійному страхуванню,  та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Якщо сума сплачених внесків менша за мінімальний рівень, то  страховий стаж буде зараховано пропорційно сплаченим внескам.

У разі наявності заборгованості по єдиному внеску, неподання звітності до органів Державної фіскальної служби, щодо нарахування та сплати єдиного соціального внеску, в Вашій індивідуальній відомості про застраховану особу буде відсутня інформація про страховий стаж. Це в подальшому може вплинути на можливість отримання усіх видів соціальних виплат, визначення права на пенсію за віком та розмір майбутньої виплати.

Для отримання інформації щодо своїх персональних даних Вам необхідно звернутись до органів Пенсійного фонду в області або на Веб-портал Пенсійного фонду України.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024