Перевірка на якість: у яких селах району вода є небезпечною для життя та здоров'я

23 Січня 2018, 16:39
2373 Джерело: charlestonecorealtor.com

Нестандартні проби зареєстрували в колодязях таких населених пунктах: Білопіль, Линів, Конюхи, Хорів, Старий Загорів.

Хто перевіряв воду

Локачинське районне лабораторне відділенням спільно з КЗ «Локачинський РЦ ПМСД», а саме завідувачами фельдшерсько-акушерських пунктів району організували та дослідили 150 проб питної води відібраної  з колодязів та власних арт свердловин, з яких споживають воду діти до 3-х років, в 9 з них (6%) виявили перевищений вміст нітратів (понад 50 мг/дм. куб).

До чого призводить забруднення води нітратами

Забруднення колодязів та джерел водопостачання нітратами виникає внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах, у приватному секторі  мінеральних та органічних добрив, самовільному будівництво джерел водопостачання з порушенням правил влаштування.

Забруднення питної води наднормативними концентраціями нітратів та їх споживання небезпечне для здоров’я, особливо це стосується немовлят першого року життя, які перебувають на штучному вигодовуванні та дітей дошкільного віку. У них розвивається така хвороба,  як водно-нітратна метгемоглобінемія.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь  процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком  ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50мг/дм.куб. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево – судиної системи.

«Блакитний синдром немовлят» або гостре отруєння нітратами

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають  «Блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят закінчується смертю.

Як запобігти негативному впливу нітратів

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникнення отруєнь і захворювань, рекомендуємо:

-для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

- за можливістю якнайдовше годувати немовлят першого  року життя грудним молоком, вміст у ньому нітратів низький, навіть якщо мати вживає питну воду  з підвищеною концентрацією цих сполук;

- місця влаштування колодязів (свердловин) слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться  вище за течією грунтових вод на відстані не менше ніж 30 м. від доріг з інтенсивним рухом транспорту та не менше 50 м. (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м.) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення грунту та підземних вод;

- дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних норм колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити,  а саме: відкачувати воду, чистити стінки від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

- для утеплення використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки, тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір; ні в якому разі не використовувати для цієї мети гній чи перегній.

Нагадуємо, що дослідження проб води з колодязів на вміст нітратів ви можете провести в Локачинському районному лабораторному відділенні Горохівського міжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» за адресою смт. Локачі, вул. Володимирська 38,А, або у будь-якій іншій акредитованій на цей вид досліджень лабораторії.  

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024