Сальмонельоз, гастроентероколіт: чим хворіють жителі району та як себе вберегти

07 Лютого 2018, 16:02
3335 Джерело: http://familiaysaludd.blogspot.com/2012/08/gastroenteritis-en-los-ninos.html

Протягом останніх двох місяців у районі зріс рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями.

Уже з початку року в районі спостерігається ріст захворюваності гострими кишковими інфекціями, так протягом січня зареєстрували 4 випадки гастроентероколіту, в тому числі 2 у дітей до 17 років та 2 випадки сальмонельозу (збудник Salmonella Enteriditis), в тому числі 2 – у дітей до 17 років, – інформує Локачинське лабораторне відділення.

Випадки сальмонельозу зареєстрували в селі Крухиничі та в селі Затурці, в другому випадку дитина захворіла перебуваючи на канікулах в Луцьку. 

У природі є дуже багато мікроорганізмів, які здатні викликати кишкову інфекцію. Основні з них – віруси (ентеровіруси, коронавіруси, ротавіруси), дизентерійні палички, шигели та сальмонели, кишкова палички, протей, стафілококи, холерний вібріон, клебсієли та умовно-патогенні мікроорганізми. Останні досить поширені в зовнішньому середовищі, їх можна щодня зустріти в транспорті, на прогулянці, вдома, в магазинах. У кишечнику людини умовно-патогенні мікроорганізми живуть у певному співвідношенні і не завдають ніякої шкоди організму людини, проте якщо для таких мікроорганізмів розвиваються сприятливі умови – коли організм ослаблений внаслідок будь-якого захворювання, в тому числі захворювання на ГРВІ, то вони можуть викликати кишкові інфекції. Найбільше даному захворюванню схильні діти, так як вони часто беруть в руки і рот брудні предмети, немиту їжу.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях є хвора людина, особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі та бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє, або людина яка не пройшла належного лікування), а  сальмонельозом, окрім харчового фактору, також можна заразитися від домашніх тварин і птахів.

Детальніше про сальмонельоз. Як виникає зараження?

Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних умовах сальмонели зустрічаються практично в усіх видів тварин. Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи. Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.

Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних, рибних та молочних продуктів, яєць та виробів з них, молока. Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі, підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів. Ефективне лікування цього захворювання можливе лише в умовах інфекційного стаціонару.

Щоб запобігти зараженню сальмонелою, та іншими збудниками гострих кишкових інфекцій: 

- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках. Адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;

- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів.  Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження виготовлених страв із сирих продуктів. Дотримуватися технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових  страв;

- для пиття використовувати тільки кип'ячену воду, для приготування їжі і господарських потреб воду брати тільки з перевірених вододжерел;

- дотримуватися елементарних правил особистої гігієни: мити руки з милом, особливо перед приготуванням і вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;

- якщо у Вас раптом виникли симптоми гострої кишкової інфекції  необхідно негайно звернутися за кваліфікованою  медичною допомогою.

Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції і зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких.
 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024