Увіковічили місце, де Локачі беруть початок

21 Грудня 2018, 09:04
Увіковічили місце, де Локачі беруть початок 4319
Увіковічили місце, де Локачі беруть початок

Нещодавно на локачинському Підзамчі освятили пам’ятний знак. Його посеред поля – на території, де колись було поселення і височів княжий замок, місцеві жителі встановили ще влітку.

На кількаметровому металевому хресті розміщена ікона Спасителя, є символіка Волині та нашого району, а також табличка, що засвідчує офіційну реєстрацію цього місця як пам’ятки археології національного значення.

13 грудня на урочисте відкриття пам’ятного знаку зібралося декілька десятків небайдужих жителів. Серед них було й чимало літніх людей, які пам’ятають Підзамче ще з малих літ. Настоятель місцевого Свято-Преображенського храму протоієрей Ігор Дружинець освятив пам’ятку. Священик наголосив, що ця околиця Локач має велику історичну цінність, а отже хрест стане нагадуванням про це кожному, хто тут буватиме.

До слова, ініціатором встановлення пам’ятного знаку і власне його розробником став локачанин Андрій Лаценко. Чоловік за власні кошти придбав усі необхідні матеріали і разом з помічниками виготовив височенний хрест, щоб таким чином увіковічити місце, звідки бере початок рідне селище.

«Для мене освячення цього символу – дійсно знакова подія», – розповідає Андрій Павлович.

Каже, що ми мусимо пам’ятати, що на землях, які давно перетворились на пасовисько для худоби, кілька століть тому було чимале поселення, стояв замок. Пізніше на цій території проходили військові дії. До речі, одним із атрибутів нашого пам’ятного знаку став невеликий дзвін, виготовлений зі знайденої тут гільзи часів Першої світової війни.

«Мені б дуже хотілося, щоб для підростаючого покоління локачан тут проводились пізнавальні екскурсії, розповідалось про минувшину рідного краю», – додав співрозмовник.

За проявлену ініціативу та реалізацію доброї справи Андрію Лаценку подякував селищний голова Богдан Іус.











1

 

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора

Коментарі
21 Грудня 2018, 21:51
Народилася в Локачах.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024