Почав діяти новий стандарт щодо якості молока: важливі деталі

09 Січня 2019, 11:00
Молоко 1092
Молоко

У перший день нового року почали діяти нові стандарти щодо якості молока.

Фахівці Асоціації тваринників України (АТУ) пояснюють, що вони передбачають та якими документами регламентуються, а також – як це вплине на селян і їхню можливість займатися виробництвом продукції тваринництва, пише AgroPolit.com.

Нагадаємо, до 2020 року в Україні продовжуватимуть приймати домашнє молоко 2-го ґатунку.

З 1 січня 2019 року набирає чинності ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Новий стандарт містить характеристики і технічні умови для здійснення закупівлі та приймання молока коров’ячого.

Таке рішення передбачене у наказі Державного  підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») від 27.06.2018 №188 «Про прийняття та скасування національного нормативного документа; про внесення зміни до наказу від 18 грудня 2017 р. № 420».

Зауважимо, що, наприклад, у відкритому доступі в мережі інтернет-текст проекту ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови», який діятиме з 1 січня 2019 року, відсутній. Окремі веб-сайти пропонують на платній формі його переглянути. Це щодо поінформованості виробників про нові вимоги щодо якості молока.

Водночас, із 1 січня 2019 року скасували національний нормативний документ ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» в частині вимог до молока екстра, вищого та першого ґатунків. В цілому зазначений стандарт передбачає, що все молоко, залежно від рівня бактеріального забруднення і вмісту соматичних клітин, поділяється на екстра, вищий, перший і другий сорти.

У частині ж вимог до молока другого ґатунку національний нормативний документ ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» буде скасований лише з 1 січня 2020 року. Але із цієї дати буде встановлено дворічний перехідний період, протягом якого молоко 2-го ґатунку буде прийматися, але виключно для технічних цілей (корми для тварин, казеїн тощо).

«Ще на початку року нашій Асоціації тваринників вдалося переконати владу відтермінувати запровадження нового стандарту до якості молока, – коментує голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. – Як ми всі пам’ятаємо, нові вимоги мали набути чинності ще з 1 липня 2018 року. Допоки інші асоціації мовчали, тихенько «проковтнувши» цю недолугу законодавчу ініціативу, яку хотіли запровадити, я стукала в усі двері. Я оббивала пороги Кабміну, провела низку зустрічей на всіх рівнях, зверталася до Президента, до прем’єр-міністра України. Але влада робила вигляд, що нас не чула. Проте нашу ініціативу дуже підтримав перший віце-прем'єр-міністр — міністр економічного розвитку України Степан Кубів, який також переймається розвитком українських сіл. Я дуже вдячна йому, що він допоміг переконати членів аграрного комітету в необхідності відтермінувати введення нових вимог, поки люди не будуть до цього готовими».

Читайте такожУ Любомлі вирішували питання «здачі молока» за новим стандартом

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024