Реанімація сільської медицини: коли на Волині збудують сучасні амбулаторії

15 Січня 2019, 15:00
Реанімація сільської медицини: коли на Волині збудують сучасні амбулаторії 935
Реанімація сільської медицини: коли на Волині збудують сучасні амбулаторії

Волинь на сьомому місці в рейтингу областей України за термінами введення в експлуатацію амбулаторій в рамках проекту Президента «Сільська медицина».

Про це йдеться на сторінці голови Волинської ОДА Олександра Савченка у Facebook.

14 мільйонів українців, які проживають у селах, мають бути забезпечені доступною та якісною первинною медичною допомогою. Це пріоритетне завдання Президента України Петра Порошенка.

Те, що вдалося втілити за рік та завдання, передбачені заходами з розвитку системи охорони здоров’я у сільській місцевості та впровадження технологій з використанням телекомунікаційних засобів обговорили на селекторній нараді у Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка в понеділок, 14 січня 2019 року.

До обговорення долучилися голови обласних державних адміністрацій та керівники профільних структурних підрозділів ОДА з усієї України, в тому числі керівник найвищої виконавчої гілки влади у Волинській області Олександр Савченко.

«За рік ми розпочали масштабне будівництво 517-ти амбулаторій. Десять з них уже введено в експлуатацію – у Кіровоградській області. Безпосередньо була розроблена ціла спроможна мережа, яка включає в себе 4233 сільських амбулаторії. Нам дуже важливо, щоб ми перейняли позитивний досвід інших держав та надавали послугу українцю за місцем проживання – не змушуючи його їхати в районний, обласний центр чи столицю», - зауважив Геннадій Зубко.

Окрім того, він розповів про ціль первинної сільської медицини – знизити смертність за чотирьома найпоширенішими нозологіями – серцево-судинні 
захворювання, бронхіальна астма, цукровий діабет, дерматологія за допомогою телемедицини.

Телемедицина – це комплекс дій, які дають можливість надавати медичну допомогу дистанційно у вигляді обміну електронними повідомленнями.

«Озвучені цілі ми ставимо як на рівні України, так само вони мають бути поставлені на рівні кожної сільської амбулаторії у спроможній мережі первинної медичної допомоги. І для стовідсоткового досягнення цих цілей нам потрібно забезпечити три основні речі: спроможна сільська мережа з необхідною кількістю амбулаторій, сімейний лікар з належними умовам праці (заробітна плата, приміщення, житло, транспорт), сучасне оснащення та головне – можливості телемедичних послуг» , — зазначив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Під час наради стало відомо, що загалом по Україні втілення проекту відповідає календарним термінам. Що стосується Волині, то на І квартал 2019 року заплановано 60% запланованих амбулаторій ввести в експлуатацію. Решту, 40%, добудують у другому кварталі.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: 

На розвиток сільської медицини у 2018 році Шаччина отримала 648 тисяч гривень

Волинські первинки отримали 23 автомобілі від Світового банку

У Ковелі введуть тарифи на платні медичні послуги

Ковельські гінекологи провели надскладну операцію.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024