У суботу – «день тиші»

30 Березня 2019, 09:26
1157

Із суботи, 30 березня, заборонена передвиборча агітація на чергових виборах Президента України.

Про це повідомляє LB.ua.

Така норма передбачена законом «Про вибори Президента України», інформує lb.ua.

«Передвиборна агітація починається кандидатом на пост Президента України на наступний день після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем ​​виборів. Передвиборна агітація в період виборчого процесу поза встановлені строки забороняється», – сказано в ньому.

Під передвиборною агітацією мається на увазі будь-яка діяльність з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за певного кандидата в Президенти.

Зокрема, забороняються: публічні заклики голосувати або не голосувати за кандидата або публічні оцінки діяльності кандидата; проведення зборів громадян і зустрічей з виборцями; концерти, спортивні змагання, демонстрація телепередач чи інших публічних заходів за підтримки кандидата; проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій про передвиборних програмах і політичної діяльності кандидатів.

Також заборонено: встановлення агітаційних наметів; поширення друкованих агітаційних матеріалів з передвиборною агітацією, політичної реклами на носіях зовнішньої реклами; оприлюднення в ЗМІ політичної реклами, виступів, інтерн’ю, інших публікацій та повідомлень; проведення мітингів, походів, демонстрацій, пікетів.

При цьому до передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення про дії кандидатів у Президенти, пов’язані з виконанням ними посадових повноважень.

З 29 березня ЗМІ заборонено поширювати інформацію про результати соціологічних опитувань щодо кандидатів в Президенти, а безпосередньо в день голосування, 31 березня, результати екзитполів можна оприлюднити тільки по завершенню голосування.
Як повідомлялося, до виборчого бюлетеня на вибори Президента 31 березня включені 39 кандидатів.

Офіційно результати голосування повинні бути встановлені до 10 квітня включно.

Якщо ніхто з кандидатів не набере більше 50%, то на 21 квітня має бути призначений другий тур виборів.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024