Що таке обмежувальний припис та як він діє

16 Травня 2019, 16:31
2637

У Юстиції Волині, продовжують розповідати про, те як запобігти та протидіяти домашньому насильству.

Однією з протидій є обмежувальний припис, – інформує

Обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків:

  • заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
  • усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;
  • обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  • заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватись з нею;
  • заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Пам’ятайте якщо кривдником є особа, яка не досягла вісімнадцятирічного віку на день видачі обмежувального припису, то до такої особи не можна застосовувати заходів, що обмежують право проживання чи перебування кривдника у місці свого постійного проживання (перебування).

Яка відповідальність за невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або не проходження програми для кривдників?

Згідно статті 390-1 Кримінального Кодексу України – умисне невиконання обмежувальних заходів, передбачених статтею 91-1 цього Кодексу, або умисне невиконання обмежувальних приписів, або умисне ухилення від проходження програми для кривдників особою, щодо якої такі заходи застосовані судом – караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

Обмежувальний припис виноситься судом терміном до 6 місяців. Суд розглядає справу не пізніше ніж через 72 години з моменту надходження заяви.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024