Розповіли, що тепер означає поняття сексуального насильства

25 Липня 2019, 16:21
1157

У Юстиції Волині розповіли у чому полягає та які зміни несе новий закон – «згода на секс», який набув чинності у січні цього року.

Він дещо змінив підхід до поняття сексуального насильства.

Що маємо тепер?

Сексуальним насильством, серед іншого, вважається вчинення дій сексуального характеру без добровільної згоди потерпілої особи.

Нещодавно у Швеції вперше засудили чоловіка до 8 місяців позбавлення волі, визнавши його винним у зґвалтуванні, оскільки статевий акт відбувся без явної згоди жінки. Як стверджує Верховний Суд Швеції, жінка, з якою кривдник познайомився в інтернеті, «поводилася пасивно й не давала чіткої згоди на участь в статевих актах». Таким чином, закон про згоду на секс, який набрав чинності у Швеції ще рік тому, нарешті отримав оцінку суду.

Читайте також: У Юстиції Волині розповіли, як боротися з домашнім насильством.

Яка ситуація в Україні?

Перед набранням чинності законом ЗМІ висвітлювали побоювання критиків щодо того, що він призведе до напливу заяв в правоохоронні органи з неправдивими твердженнями про вчинення сексуальних актів без згоди потерпілої особи. Проте, у судовій практиці наразі відсутні будь-які рішення, які стосувалися б таких випадків.

Нагадаємо Як зареєструвати народження дитини та які документи потрібно зібрати.

Це може свідчити про:

  • відсутність чіткого розуміння та прийняття нового для України підходу;
  • необізнаність населення із новою концепцією, психологічні перешкоди;
  • страх та недовіру до правоохоронної системи в цілому;
  • неготовність суддів давати оцінку такого роду ситуаціям та ін.

Сексуальне насильство – це один із видів насильства поряд з фізичним, економічним та психологічним. Усвідомлення та втілення концепції добровільної згоди є частиною боротьби проти насильства.

Також: Що таке домашнє насильство та як йому протидіяти.

Детальніше про згоду на секс – за посиланням.

Звертайтесь з повідомленням про випадки сексуального насильства в правоохоронні органи, а також отримуйте безкоштовні консультації та допомогу у центрах надання безоплатної правової допомоги, де Вам гарантована конфіденційність.

Нагадаємо: Що змінив на Волині пакет законопроектів «Чужих дітей не буває».

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024