Чим хворіють волиняни

22 Серпня 2019, 14:23
863

На сьогодні епідеміологічна ситуація на Волині, та в Україні загалом, є напруженою.

Про це повідомила директорка Державної установи «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» Наталія Янко під час оперативної наради в тимчасово виконуючого обов'язки голови обласної державної адміністрації Олександра Киричука 20 серпня, повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

За її словами, за сім місяців 2019 року на інфекційні хвороби перехворіло понад 11 тисяч волинян, або 17% населення області, що більше на 5,42% від рівня 2018 року. Ріст захворюваності відбувся за рахунок кору (+85%), сальмонельозу (+23%), також на спорадичному рівні зафіксували ріст лептоспірозу, хвороби Лайма, хронічних гепатитів В, С, менінгококової інфекції.

Окрім того, в області перевищено загальноодержавні показники захворюваності сальмонельозом — на 27%, кашлюком – на 19%, кором – на 42%. Разом з тим, не реєстрували в області дифтерію, поліомієліт, правець, сказ, тифи, паратифи.

«Стабільно високим залишається й рівень гострих кишкових інфекцій. Епідемічна ситуація щодо них розцінюється як неблагополучна. В 2019 році в області зареєстровано 6 спалахів інфекцій з фекально-оральним шляхом передачі, постраждало 90 осіб, в тому числі 29 дітей, та 5 спалахів, викликаних сальмонельозом, від якого постраждало 80 осіб, в тому числі 28 дітей», – повідомила Наталія Янко.

Також в Україні триває епідемічний підйом захворюваності на кір. З початку року захворіло понад 57 тисяч осіб, серед них 30 тисяч дітей. Від ускладнень кору померло 18 людей. На Волині за пройдений період цього року зареєстровано 2159 випадків кору, 57% захворілих – це діти віком до 17 років. Упродовж 2019 року виникло 47 спалахів, під час яких постраждало 332 особи, із них 300 дітей.

«Хочу зазначити, що можливий новий епідемічний підйом захворюваності з початком навчального року, тому прошу звернути увагу батьків на необхідність вакцинації. Лише за останній тиждень захворіло вісім осіб. По троє хворих зареєстровано в місті Луцьку та Рожищенському районі, по одному випадку - в Ковельському та Луцькому районах. Захворіло четверо дітей та четверо дорослих, госпіталізовано двоє дітей. Це найнижчий рівень захворюваності з початку року, проте, для успішного подолання спалаху кору необхідно забезпечити показники охоплення щепленнями не менше 98 відсотків», — повідомила очільниця волинського лабораторного центру.

В 2019 році планову вакцинацію проти кору в області у віці 1 рік отримало 52,7% дітей. Найгірші показники у Шацькому, Локачинському, Маневицькому та Любомльському районах. Ревакцинацію в 6 років виконано на 75,2%. Нижчі від середньообласних показники в Ковельському, Любешівському та Іваничівському районах.

Діти старші 2 років, котрі вчасно не отримали щеплення, вакциновані на 59,4% від плану, старші 7 років на 71,4%. Вакцинації проти кору потребують і дорослі без обмеження віку, котрі відносяться до групи ризику (медичні, педагогічні, соціальні працівники, військовослужбовці та інші).

Варто зазначити, що загрозу епідблагополуччю населення області становлять і інші інфекції, котрі керуються засобами імунопрофілактики, зокрема дифтерія та правець. Відсоток виконання плану щеплень проти дифтерії та правцю недостатній: вакцинація дітей до 1 року – 39,4%, ревакцинація в 1,5 року – 38,9%, ревакцинація в 6 років – 41,9%, ревакцинація дорослих – 51,3% при нормативному показнику - 58% за 7 місяців.

Окрім того, природні умови Волині сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій: на сьогодні нараховується понад 40 ензоотичних територій по кліщовому вірусному енцефаліту; майже 80 – по туляремії; понад 100 – по лаймбореліозу та до 70 – по лептоспірозу. До того ж, залишаються ризики виникнення природно-осередкових інфекцій, особливо, пов’язаних з контактом людей із гризунами та кліщами. На території області реєструються природні осередки кліщового вірусного енцефаліту. У Ратнівському районі виявляється до 90% всіх випадків. За останні 10 років хвороба також виявлялась у Володимир-Волинському, Ківерцівському, Ковельському, Луцькому, Старовижівському та Шацькому районах. Захворюваність лептоспірозом в області носить спорадичний характер.

У 2019 році зареєстровано 3 випадки цього захворювання: по одному у Горохівському районі, у містах Луцьку та Володимир – Волинському. 2 пов’язані із відпочинком захворілих на водоймах, один - з виконанням сільськогосподарських робіт. В поточному році зареєстровано 19 випадків хвороби Лайма, серед захворілих 2 дітей. У 65% осіб захворювання виникли після перебування на території лісових масивів, парків, у 35% пов’язані з роботою на присадибних ділянках.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024