У Локачах переповнений полігон, – Волинська облдержадміністрація

24 Серпня 2019, 12:18
Турійськ потребує полігону 1175
Турійськ потребує полігону

На Волині в п’яти районних центрах потрібно побудувати полігони твердих побутових відходів. Зокрема, в Іваничах, Турійську, Горохові, Любомлі та Рожищі.

Про це повідомили під час чергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Волинської ОДА. Інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації у Facebook.

У Волинській області під сміттєзвалищами знаходиться близько 390 гектарів земель, на яких накопичено понад 1,4 мільйона тонн сміття. Окрім того, існують закриті полігони та сміттєзвалища, де накопичено більше двох мільйонів тонн твердих побутових відходів на площі 85 гектарів.

За словами першого заступника начальника Державної екологічної інспекції в області – першого заступника Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Волині Сергія Шеремети, із 482 діючих місць видалення відходів, а це 11 полігонів твердих побутових відходів та 471 сміттєзвалище, паспортизовано лише близько 20%, а ще менше мають оформлені державні акти на земельні ділянки або договори оренди землі.

«Номінально в області існує тринадцять полігонів твердих побутових відходів, однак функціонує лише десять. Три полігони (в Луцьку, Шацьку та Любешеві) переповнені, полігони в Нововолинську, Ковелі, Локачах заповнені від 80 до 95 %, решта п’ять полігонів спроможні на певний період (від двох до семи років) забезпечити потребу своїх населених пунктів у розміщенні побутових відходів», – зазначив Сергій Шеремета.

Щодо паспортизації полігонів. За словами начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитра Новохатського, щороку подає документи лише Нововолинський полігон. Разом з тим, не паспортизовано жодного сміттєзвалища у Горохівському, Камінь-Каширському, Локачинському, Любешівському, Шацькому та Луцькому районах.

Варто зазначити, що у 2018 році в області ліквідували 1100 несанкціонованих сміттєзвалищ, у тому числі: в межах смуг вулиць та доріг населених пунктів – 506, на прибудинкових територіях – 88, на пустирях в межах населених пунктів – 506.

В результаті, голова голова комісії Олександр Киричук запропонував доручити Ківерцівській та Маневицькій владі забезпечити введення в експлуатацію полігонів твердих побутових відходів на територіях своїх громад.

Окрім того, районам, які потребують будівництва полігонів ТПВ, забезпечити вирішення питання щодо поводження з твердими побутовими відходами (захоронення) на відповідних територіях. Комісія таке рішення підтримала.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024