Як відгуляли перший День села у Затурцівській громаді. ФОТО

21 Вересня 2019, 15:06
5413

«Село наше – квітуче і красиве, і назву має наймилішу», – такі слова линули з імпровізованої сцени на святі в Затурцях, яке відбулося 14 вересня на території сільського стадіону.

А розпочинались урочистості, як і годиться християнам, із подячного молебню у місцевому храмі Преподобної Параскеви Сербської, – пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

З часу утворення Затурцівської ОТГ, День села тут відзначали вперше. Й людно було, як ніколи. Бо ж не тільки затурчани, а й жителі Холопич, Кисилина, Зубильного та Шельвова разом із гостями громади та запрошеними ділились талантами та часточкою тепла свого серця.

Обидва свята зуміли заприятелювати.

Дійство в Затурцях співпало ще й із Днем фізкультури та спорту, відтак усім бажаючим – енергійним та запальним хлопцям і чоловікам, була представлена можливість випробувати свої сили та вміння у футбольних поєдинках. Відбувся товариський матч затурчан – дитячої команди з ветеранами, також грали затурцівська «Турія» та «Шацьк», пізніше – їх дублюючі команди. Й хоча перемога дісталась опонентам, місцеві любителі спорту, не втрачаючи позитивного налаштування, згодом грали у волейбол, змагалися у перетягуванні канату, рукоборстві.

Приємним моментом на святкуванні було вручення подарунків – футбольних м’ячів учасникам дублюючої команди та вихованцям місцевого дитсадка від депутата обласної ради Михайла Скопюка.

І закружляли веселі каруселі

Від обідньої пори святкова локація все жвавішала. Для маленьких жителів, за сприяння керівництва громади, було організовано ігрове містечко: діти вистрибували на батутах, наввипередки з’їжджали з надувних гірок, кружляли на каруселях, носилися із барвистими кульками, ласували солодкою ватою. Надовго запам’ятаються цікаві забави з креативними аніматорами Фанею та Фросею, які викликали щирий сміх та гори яскравих вражень.

Почесні гості свята

З вітальними словами урочисту частину святкування розпочав Вячеслав Рубльов, який вперше зустрівся з мешканцями Затурцівської громади як народний депутат України. Він побажав усім злагоди, згуртованості, процвітання та мирного неба над головою. В честь свята нардеп і чудового подарунка приготував: своїми талантами присутніх порадували гості з Луцька – квартет «Акорд». Значний фінансовий вклад в організацію свята надав директор ТзОВ «П’ятидні» Валерій Діброва, який також був почесним гостем. Вячеславу Рубльову та Валерію Діброві затурчани вручили запашні короваї.

Таланти умільців стали окрасою Дня села

Свято було насичене талантами творінь місцевих умільців. Люди з великою зацікавленістю розглядали вироби з бісеру, представлені Тетяною Козак та Вірою Чопко, вишиті бісером картини Людмили Костючко, ляльки-мотанки та художні картини, автором яких є Наталія Дуда. Прикраси, виготовлені в техніці «канзаші», презентувала Любов Федорук. Чимало доклала зусиль до організації свята і Любов Левчик – завбібліотекою, яка зберегла давні вироби та представила їх разом із сучасними доробками умільців села. Галина Ушакова поділилась із присутніми секретами вирощування квітів, показала рукодільні речі, в’язані спицями. А згодом зі сцени у виконанні поетеси прозвучала її поезія про Затурці (вірш «Слід в історію»).

Окрім того, всі бажаючі могли стати учасниками майстер-класів: від Миколи Полякова з Локач (гончарство), Анатолія Філозофа з Луцька (виготовлення свищиків), Ольги Куляші – жительки Торчина (ляльки-мотанки). Медові смаколики пропонував усім охочим Сергій Андрійчук – бджоляр з Колпитова. А Мирослава Кліщук з Луцька показала вишивки та роботи в стилі декупаж.

Бограчем та кулешем ласували і за смаколики дякували

Здивував усіх і мешканець Рокинь Олександр Середюк, який не тільки виставку власних книг організував, а ще й кулішу разом із своїм напарником-козаком смачного наварив. Бажаючих посмакувати кашею було чимало. Тим часом по-сусідству, у 100-літровому казані, уже домлівала на грабових жаринах мадярська юшка – бограч. В результаті – святкувальники ласували цими наїдками, хвалили кухарів та дякували Холопичівському старості Василю Гутому та усім тим, завдяки кому смакота і з’явилась на дійстві у Затурцях.

На святі погостювали й поросятко придбали

Програма святкування була розмаїтою. Десь зі сторони, де кипіла робота працівників виїзної торгівлі, доносились аромати шашликів. Неподалік линули витончені мелодії брас-бенду «Фортіссімо». Подих перехоплювали виступи спортивного клубу «Герць» з майстер-класом з козацького бойового мистецтва, та вогняного шоу FireDanceShow. Адресувались вітання багатодітним сім’ям, найменшим та найстаршим мешканцям центру ОТГ. Звучали музичні вітання, зокрема від місцевих талантів – гурту «Соколи», фольклорних колективів та обдарувань з Шельвова, Затурець, Кисилина, Холопич.

А розіграш призів заставив усіх зосереджено вичікувати, гублячись в здогадках, чим нагородить фортуна – посудом з пластику чи, можливо мішком цукру, борошном, а чи навіть поросям. Удача трохи збентежила одну із сімей з Луцька, які не тільки на святі побували, а ще й – господарями маленької Пепи стали. Правда, вердикт у них визрів швидко: до бабусі в Боголюби поїде їхнє поросятко. Ще одне пацятко виграв житель Затурець Степан Харуцький.

Співи, танці і застілля – завдяки спільним зусиллям

Голова Затурцівської ОТГ Володимир Патійчук, вітаючи усіх з Днем села, наголосив на тому, що свята не було б, якби не творили його спільно. Слова вдячності він адресував Валерію Діброві (директору ТзОВ «П’ятидні»), Василю Барану, Юрію Головкіну, СФП «Ранчо», Олександру Пенкалі, Анатолію Шевчуку, Ігорю Алєксєєву, Валентині Челій, Сергію Маціборі, Михайлу Кущніру, сільським старостам громади і всім ентузіастам та ініціаторам.

День села в Затурцях вдався. За словами місцевих мешканців, вони неабияк вражені розмахом такого святкування і вже й не пам’ятають, коли ось так – всі разом – збиралися і від душі веселилися. Святкування ще раз підкреслило згуртованість, веселу вдачу щирих і талановитих жителів, які вміють і працювати, і відпочивати.

«Якщо є такі люди, то і громада зможе все»,– такі слова прозвучали з вуст Володимира Патійчука.

Тож нехай вони стануть пророчими.

Людмила МЕЛЬНИЧУК
Фото автора

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024