Головний лікар Затурцівської амбулаторії нагадав про програму «Доступні ліки»

07 Січня 2020, 15:24
1018

Головний лікар Затурцівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Борис Ковальчук, нагадав про оновлений реєстр програми «Доступні ліки».

15 серпня 2019 року МОЗ України затвердив новий реєстр препаратів програми – «Доступні ліки» шостий від початку дії програми. Про це лікар написав у групі Затурцівська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини.

До оновленого реєстру увійшло 254 препаратів, з них 78 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 5,22 гривні, найдорожчий – 863,43 гривні.

Виробники лікарських засобів гарантують, що упродовж наступних шести місяців зможуть виробити і поставити відчутно більше препаратів за програмою.

Очікується, що пацієнти зможуть отримати безоплатно чи з незначною доплатою понад 46 мільйонів упаковок препаратів – на 7 мільйонів більше, аніж упродовж дії попереднього Реєстру.

«Існує міф, що у програмі «Доступні ліки» беруть лише найдешевші препарати вітчизняних виробників. Це не правда. В новому реєстрі майже половина препаратів іноземного виробництва – 108 торгових найменувань ліків. 12 із 64 повністю безопланих препаратів – іноземного виробництва», – йдеться у дописі. 

Перелік лікарських препаратів, що входять до програми «Доступні ліки»:

Аміодарон (Amiodarone)

Амлодипін (Amlodipine)

Атенолол (Atenolol)

Бісопролол (Bisoprolol)

Верапаміл (Verapamil)

Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)

Дигоксин (Digoxin)

Еналаприл (Enalapril)

Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)

Карведілол (Carvedilol)

Клопідогрель (Clopidogrel)

Лозартан (Losartanum)

Метопролол (Metoprolol)

Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)

Симвастатин (Simvastatin)

Спіронолактон (Spironolactone)

Фуросемід (Furosemide)

  • БРОНХІАЛЬНА АСТМА:

Беклометазон (Beclometasone)

Будесонід (Budesonide)

Сальбутамол (Salbutamol)

  • ДІАБЕТ ІІ ТИПУ:

Метформін (Metformin)

Гліклазид (Gliclazide)

Глібенкламід (Glibenclamidum)

Це міжнародні (хімічні) назви. Кожна фармацевтична компанія випускає ліки під своєю торговою назвою. Скажімо, аміодарон можна придбати під назвами кордарон, аміокордин, аритміл і інші. Перелік наявних препаратів з виписаною в електронному рецепті діючою речовиною Вам надасть працівник аптеки.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024