Як запобігти отруєнню бджіл пестицидами при проведенні польових робіт

15 Квітня 2020, 16:24
737

З настанням періоду цвітіння медоносних культур, постає питання охорони і захисту бджіл від отруєнь, внаслідок масового застосування засобів захисту рослин на  полях.

За недотриманням  правил застосування пестицидів, дуже часто допускаються масові отруєння бджолиних родин та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур. Про це повідомляють у Держпродспожив службі у Волинській області.

Дотримання простих правил та прояв взаємоповаги один до одного дозволить уникнути непорозумінь та є гарантом плідної співпраці сільгоспвиробників та пасічників. Аграрне виробництво та бджільництво залежні одне від одного. Бджоли дають не лише мед чи пилок, але й збільшують врожайність сільгоспкультур на 30-40 %, запилюючи їх. А пасічники матимуть кращий медозбір, якщо поля захищені від шкідників.

Правила для аграрія:

  • Не пізніше, ніж за три доби до обробки полів на відстані до 10 км, попередити власників пасік, органи місцевого самоврядування, ОТГ, районні чи селищні ради про оброблювальні площі.
  • Повідомити дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, і вказівку щодо часу ізоляції бджіл.
  • Розмістити оголошення в людних місцях у найближчих населених пунктах, вказавши компанію, культуру, назву препарату, час ізоляції бджіл та контактну особу.
  • Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці та інші медоносних культур не можна проводити обробку пестицидами, інакше квіти можуть отримати опік, а бджоли і інші корисні комахи-обпилювачі загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації до цвітіння.
  • При авіаційному методі застосування пестицидів і агрохімікатів сповістити про необхідність вивозу пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 діб. Не застосовувати авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур та інших угідь, що розташовані ближче 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік
  • Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися виключно засобами захисту рослин дозволеними до використання в Україні, згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні”. Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати регламентам застосування пестицидів.
  • Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх в денний час в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика. На межах ділянок оброблених пестицидами, повинні бути встановлені знаки безпеки.
  • Працівники, які працюють з пестицидами і агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення до робіт з пестицидами і агрохімікатами.

Правила для пасічника:

  • Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території, якої вони знаходяться і своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при кочівлі.
  • Провести власникам незалежно від форми власності реєстрацію пасік в районному (міському) управлінні Держпродспоживслужби та отримати ветеринарно-санітарний паспорт.
  • Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, пасічник повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
  • Повідомити власника або користувача земельної ділянки, якщо плануєте перевозити пасіку до медоносних угідь.
  • Для перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур по території адміністративного району або за межі області, власнику пасіки необхідно отримати в районному (міському) управлінні Держпродспоживслужби, ветеринарне свідоцтво за формою №1.

Порушення законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачену статею 21 Закону України «Про захист рослин», стаття 38 Закону України «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024