У Локачинському брас-бенді «Фортіссімо» побільшало музикантів і змінився репертуар

26 Червня 2020, 13:41
2146

Вже п’ять років самодіяльні музики тішать своєю творчістю краян, популяризуючи у нашій місцевості духову музику. Колективу за короткий час вдалося завоювати любов та прихильність слухачів, а ще – звання «народного».

В нашому районі жоден масовий захід нині не обходиться без участі «Фортіссімо». Виступає цей духовий оркестр як на творчих звітах мистецьких закладів – Локачинської дитячої музичної школи, районного будинку культури, так і на урочистостях з нагоди державних свят. Запрошують духовиків й на Дні села, весілля, ювілейні іменини тощо, а ті не пропускають жодної можливості потішити своїх прихильників. Кажуть, гастрольне життя подобається, хоча і забирає чимало вільного часу.

До слова, нині у складі колективу налічується півтора десятка музикантів віком від 20 до 50 років (на початках було сім). З першопрохідців залишились Микола Трачук, Василь Юхимюк, Іван Тимчук та Василь Шех. Поступово у брас-бенд влились й нові обличчя, а це – Микола Малесик (тромбон), Юрій Демчук (труба), Владислав Гальчун (труба), Олександр Красновид (бас-гітара), Ярослав Тимчук (ударні), Олег Чумак (саксофон), Владислав Вільчинський (саксофон, тенор), Антон Новосад (ритм-гітара), Сергій Паламарчук (саксофон), Андрій Єдинак (труба, соліст оркестру), Микола Лотоцький (труба). До речі, двоє останніх – жителі сусіднього Іваничівського району, але ні репетицій, ні виступів ніколи не пропускають.

Створювався колектив при дитячій музичній школі, а тепер діє на базі районного будинку культури. Його новим керівником став Сергій Паламарчук. Власне, за п’ять років «омолодився» не тільки склад цього чоловічого бенду, а і його підходи до творчості. Бажаючи йти в ногу з часом, музиканти поступово переорієнтувалися на популярну музику, в репертуарі побільшало молодіжних різножанрових композицій. Постійно експериментуючи, вони доводять, що і на духових інструментах можна вправно заграти хітові мелодії всесвітньовідомих груп та виконавців, от як «Роксет», «Скорпіонс», Браян Адамс. Підкорилось їм й технічно складне «Українське попурі», яке вже стало своєрідною візитівкою гурту.

«В народі кажуть: одна голова добре, а дві ще краще. Отак і у нас, більшість цікавих ідей народжується саме на репетиціях. Збираємось, зазвичай, двічі на тиждень в районному будинку культури, де годинами повторюємо вже розучений матеріал і відшліфовуємо до тонкощів новий. Загалом в доробку маємо вже понад 100 композицій. Цікаво, що коли мова заходить за оновлення репертуару, старші учасники дослухаються до молодших, які краще обізнані у новинках шоу-бізнесу, музичних смаках молоді. Звісно, із нашого доробку нікуди не зникли вподобані духовими оркестрами марші та вальси, народна музика. Ретро людям теж подобається, а особливо старшому поколінню», – розповідає екскерівник брас-бенду Василь Юхимюк.

Знаковим для «Фортіссімо» став 2017 рік. Тоді колектив одержав звання «народний», а згодом він здобув третє місце на обласному конкурсі-огляді духових оркестрів. Серед інших пам’ятних подій – організація на центральній площі селища двох благодійних концертів, а також виступ перед широкою аудиторією на гала-концерті проєкту «СВОЇ».

2

Нині ж, допоки в країні триває карантин, брас-бендівці, як і інші музиканти, змушені обходитись без виступів. Тож із неабиякою ностальгією згадують свій останній концерт «Весняне рандеву», який приурочили Міжнародному жіночому дню. Його називають своєрідним звітом за усі п’ять років. Кажуть, це був справжній аншлаг, адже в залі районного будинку культури зібралось чимало представниць слабкої половини людства, закохані пари, подружжя зі стажем. Оркестр тоді виступав із особливим натхненням та запалом, а у відповідь чув гучні оплески і вигуки «Браво!». А для самодіяльних артистів, як вони зізнаються, найважливішими є пошана і визнання глядачів.

Павло КОСТЮЧКО

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024