Борщівник Сосновського: боротьба з ним та перша допомога при опіках

25 Липня 2020, 13:12
1046

Одна з найбільш серйозних отруйних рослин, яка останніми роками становить небезпеку для мешканців України – борщівник Сосновського.

Він росте обабіч річок, доріг, лісів, а тепер поступово перебирається і на поля, дачні ділянки. Про це пишуть у головному управлінні Держспоживслужби у Волинській області. 

Рослина має високе стебло і велике листя. Може виростати до трьох метрів. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольки. Листя і плоди борщівника багаті ефірними оліями. При контакті зі шкірою борщівник може викликати опік 1–3 ступеня. Для цього достатньо нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини.

Час прояву опіку – від кількох годин до кількох діб. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів, і ви можете просто не звернути на це уваги.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ

На практиці доведено найбільш ефективні методи знищення борщівника Сосновського:

  • Систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів.
  • Найефективніший засіб боротьби – хімічний, який потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду у фазі розетки або після весняного скошування при появі дружніх сходів у фазі розетки. Проти борщівника рекомендують застосовувати препарати гліфосатної групи. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування і санітарних правил.

Що не можна робити, знищуючи борщівник Сосновського:

  • Скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту.
  • Допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

Борщівник також є контактним і дихальним алергеном і має сильний запах, який відчувається вже в п’яти метрах від рослини.

При сильних опіках піднімається температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Можливі й смертельні випадки після контакту з борщівником. Особливо, якщо вражаються рот чи горло.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОПІКАХ БОРЩІВНИКОМ:

  • захистити ділянки дотику шкіри з рослиною від сонячних променів мінімум на дві доби;
  • промити уражені місця великою кількістю води з густою мильною піною;
  • обробити спиртом або слабким розчином марганцівки (знежирює шкіру, чим послаблює ураження);
  • обробити шкіру «Пантенолом» або іншим засобом від опіків;
  • невеликі пухирі краще не чіпати. Якщо вони продовжать збільшуватись – потрібно звернутись до лікаря, щоб він розітнув їх у стерильних умовах;

У жодному випадку не розтирайте уражене місце. Так ви можете рознести подразнюючу речовину буквально по всьому тілу. Особливо важливо не доторкатися до обличчя та очей.

У пральній машині, при помірній температурі необхідно випрати одяг, в якому гуляли по чагарниках борщівнику. Це убереже від поширення висипу по всьому тілу. Також необхідно ополоснути водою взуття.  

Збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини, надягайте штани й сорочку з довгими рукавами. Знайдіть офіційне джерело і роздивіться, як виглядають борщівник, вовче лико, болиголов плямистий, анемона, простріл луговий, чистотіл. До всіх цих рослин можлива підвищена чутливість. Щоб запобігти лиху, будьте обачними.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024