За створення унікального музею у місцевій школі, Харитон Сегейда став легендою Затурець

02 Вересня 2020, 11:05
2111

1939-го сім’я Харитона Сегейди переїхала на Юнівку.

Переїхали якраз перед війною, а батько Харитона купив там маєток за 5 тисяч злотих, ці гроші він збирав усе своє життя. Про це пишуть на сторінці у фейсбуці Занесло в село

Далі подаємо текст зі сторінки без змін: 

«В Юнівці була польська школа, тож Харитон одразу пішов до четвертого класу.

А потім школа раптом стала радянською… В один момент. І от які спогади у нього лишила ця школа. І все, що довкола неї відбувалося після 1 вересня 1939. 

***

«Приходимо – над дверима школи червоний прапор, у класі – портрет Леніна та Сталіна. Мені запам’яталося, з якою радістю волиняни прийняли радянську владу. Свої прийшли! Російська мова – зрозуміла! Обіцяють свободу слова, свободу друку, виборів, вільне навчання в школі.

У листопаді батькові дали гектар поля панського. Він прийшов додому і каже матері: «Ти знаєш: гектар поля задарма дали! От влади дождалися!».

Батько приніс портрет Сталіна і почепив його в хаті. Мовляв, ось хто нам дав землю!

Прийшла полячка до нас додому і питає, хто це. А батько їй: це – керівник нашої держави – Сталін. Вона так подивилася (а поляки ненавиділи радянську владу як поневолювача) і зі злістю каже: «Бач, ще й вуса такі самі, як у нашого Пілсудського!». І пішла.

Молодь активно взялася до вивчення української культури, стали частіше співати українських пісень, вчити Шевченка…. Все казали, що брати зі Сходу принесли волю від польського гніту.

Був у селі такий чоловік на прізвище Кот, мав два сини. Красиві такі хлопці. Сорочки вишиті все тоді одягали, вірші вчили, пісні українські співали… Прийшло трохи часу – і їх обох десь поділи. Потім люди стали говорити, що їх у луцьку тюрму запроторили… А батька Кота вивезли в Сибір.

А з часом почалися колгоспи. Одного дня батько Сталіна зняв, мати ж його в піч кинула».

***

У 1939 Харитонові було 9.

Він розповідав, що навіть за Польщі на Волині було два типи шкіл. Перший – це такі, де вчилися лише українці. Ці заклади мали свою програму, навмисне розширену: в першому класі – рік навчання, в другому – рік, у третьому – два, в четвертому – три…Це, щоб українські діти не йшли в семирічку. Учень після трьох зайвих років у початковій школі далі навчатися не хоче.

Другий тип: для польських дітей, там вчилися по одному році в кожному класі.

________________

За багато років після того Харитон Сегейда став легендою села Затурці. Бо у місцевій школі створив унікальний музей і беріг історію цього краю дуже ревно. До свого музею він приніс старі німецькі черевики, в яких ходив у війну вже до школи в Затурці і які разом з кітелем колись вдалося дістати з німецького складу, який був у їхньому …хліві.

«Прийшов у школу в німецькій формі, діти кричали «Фріц!», а завуч здирала орла…».

Отакі от школи…».

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024