Падіння у колодязь для жителя району обійшлося болем, ранами та лікарняним ліжком

11 Вересня 2020, 13:28
1181

Лікарняним ліжком закінчився нещодавній похід по чорну бузину для Руслана Вознюка з Мовчанова.

Травми (на щастя, сумісні з життям) 29-річний чоловік отримав в результаті падіння у глибоку недіючу криницю, що знаходиться за селом на одному із колишніх хуторів поблизу Хмарної Долини. Добре, що по ягоди пішов не сам – з дядьком та тіткою. Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

Нагадаємо, що У Мовчанові рятувальники визволили чоловіка із закинутої криниці завглибшки 25 метрів.

«Мій брат в якийсь момент зоглядівся, що Руслан, який увесь час був неподалік, мов крізь землю провалився. Знаючи, що мобільного син при собі не мав, стали з Таньою його гукати. Добре, що Руслан озвався. Бо ж у колодязь, повністю ожинником заплетений, запросто і самі могли влетіти», – розповідає мама потерпілого.

Зрозумівши, що одним із ситуацією не впоратися, родичі Руслана одразу зателефонували до служби «101». За лічені хвилини на місце події прибула чергова варта 15-ї Державної пожежно-рятувальної частини Локач на чолі з начальником Миколою Дорощуком.

«В свою чергу ми ще швидку допомогу викликали. Потерпілий, правда, спочатку казав, що огляду медиків не потребує, бо почувається добре. Тож подумали, що криниця, можливо, є неглибока і справді обійшлося без травм. Коли ж за допомогою спеціального обладнання наші бійці підняли чоловіка на поверхню, було встановлено (за довжиною рятувальної мотузки), що глибина криниці сягає 25 метрів. Оскільки невдовзі врятований поскаржився на біль у спині, транспортувати його пожежним автомобілем до карети швидкої допомоги було ризиковано. Тож до медиків, які через бездоріжжя знаходились за 2 кілометри від місця події, співробітники Служби порятунку доставили потерпілого на ношах», – розповідає Микола Дорощук. 

Чоловіка одразу госпіталізували до районної лікарні, де діагностували рвані рани обличчя та правого стегна, а також забій поперекового відділу хребта.

«Найбільшої шкоди завдала синові дерев’яна скалка, що проткнула стегно і бік при падінні. Через таку проблему наступного дня Руслан отримав направлення до обласної лікарні, де і був прооперований. Але він молодець. Тримається. Самопочуття нормальне. Вже випишуть до кінця тижня. Правда, лікарі сказали, що два місяці прийдеться лежати лише на спині, аби рани загоїлись. А ще сказали, що «в сорочці народився», – журиться мама Світлана. 

Нині, пригадуючи те зловісне падіння, молодий чоловік каже, що страху не встиг відчути. Лише, коли в якийсь момент вдалось вхопитись за незначний виступ в криниці і кілька секунд втриматись за нього, майнула думка, «аби хоч далеко не падати»…

Обійшлося падіння болем, ранами, лікарняним ліжком. Богу дякувати, не з найгіршого…

Лише непокоїть, що пастка так і залишилась з роззявленою пащею… Людям слід бути дуже обачними, вирушаючи до незвіданих місцин. Адже навіть неподалік згаданої території ще зо три хатниська видніються з ймовірно такими ж закинутими криницями. Не один гіркий випадок мали вже в різних точках району. Можливо, пора керівництву району та громад розглянути це болісне питання і не зволікати з його вирішенням? Якось позначити місця небезпеки чи накрити, або ж, врешті, «нагодувати» піском, якимось камінням… не знаю… аби лишень і далі не калічились та не страждали люди.

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024