У Локачах відбулася літературно-краєзнавча екскурсія вулицею Маргарити Малиновської

30 Вересня 2020, 10:55
1709

Валентина Штинько – письменниця, керівниця літературної студії «Локація» Локачинського районного Будинку школяра, провела літературно-краєзнавчу екскурсію вулицею імені Маргарити Малиновської у Локачах.

Екскурсію організували 28 вересня. Про це повідомили у Локачинському районному Будинку школяра.

 У Локачах, як і в багатьох інших населених пунктах, є вулиці Миру, Незалежності, Набережна, Садова, Героїв Майдану, Шевченка, Котляревського, Лесі Українки, Гагаріна і т.д. А ще є особлива вуличка, названа на честь письменниці, поетеси, громадської діячки Маргарити Малиновської. Вона простяглася понад місцевим стадіоном від музичної школи і вперлася у вулицю Володимирську – одну із найстаріших вулиць селища, що колись відділяла Уйму від Локач. Саме там 22 листопада 1941 року народилась Маргарита Малиновська, яка згодом своїм письменницьким талантом прославила свою маленьку батьківщину – Уйму Локацьку.

В романах Маргарити Малиновської «Гримучі озера» та «Полісся» можна розпізнати мальовничі околиці Локач та наближені тогочасні хутори та урочища; в іменах та прізвиськах – людей з родини чи оточення письменниці.

Померла Маргарита Малиновська при загадкових обставинах у власній квартирі в Києві в жовтні 1983 року.

Зараз, у Локачах на вулиці Володимирській, якраз в тому місці, де закінчується вулиця Малиновської, проживає двоюрідний брат нашої відомої землячки Юрій Вознюк з родиною. Цікаво, що його будинок знаходиться поряд з місцем (зараз там господарські споруди сім’ї Дердів), де колись народилась і провела перші роки свого життя у батьківській хаті Маргарита Малиновська.

Про ці факти і багато інших дізнались вихованці та працівники Будинку школяра, а також члени історичного гуртка Людмили Зінчук з місцевої гімназії під час такої захоплюючої, емоційної і пізнавальної екскурсії Валентини Штинько, яка особисто знала Маргариту Малиновську. І про яку тепер так багато дізнались усі.

1

1

1

1

1


1


1

1


1

1

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024