У музеї в Затурцях відкрили виставку «Я вічно буду жити»

01 Березня 2021, 14:40
840

До 150-річного ювілею Лесі Українки в Затурцівському меморіальному музеї імені В'ячеслава Липинського урочисто відкрили виставку «Я вічно буду жити».

Авторка виставки – старша наукова співробітниця музею Наталя Гатальська. Про це повідомляють у групі музею.

Друковані видання, фотографії, поштівки органічно доповнюють живописні твори молодої, але вже відомої на Волині та в Україні художниці Олени Звягінцевої. Прикметно й те, що тут експонується скульптурний портрет Лесі Українки – її погруддя, виготовлене знаменитим київським скульптором Іваном Гончарем.

Читайте також: Засніжений музей у Затурцях з висоти пташиного польоту;

Крім того, в експозиції представили одну з найбільших історичних праць В'ячеслава Липинського про наказного гетьмана козацького війська часів Хмельниччини Станіслава Михайла Кричевського у перекладі Юрія Косача, племінника поетеси.

Про складні долі членів родини Косачів та їхнього найближчого родинного оточення під час відкриття виставки розповіла авторка, презентуючи окремі експонати. Присутні при цьому звернули увагу на фотопортрет Івана Сиротенка, який був священником в селі Буяні та доводився тестем для Юрія Косача.

Читайте також: Вийшов друком збірник «В'ячеслав Липинський та його доба».

«Адже життя отця Івана було нерозривно зв'язане з періодом національно-визвольних змагань українського народу минулого століття. На його долю випало бути офіцером армії УНР, священником-просвітянином, що пізніше у 1940 році призвело до арешту радянськими репресивними органами. Йому судилося дивом врятуватися під час розстрілу 23 червня 1941 року в Дубнівській тюрмі», – пишуть у групі. 

Читайте також: Музей Липинського та народження представниці шляхетського роду: історичні Затурці.

На завершення урочистого заходу члени делегації Локачинської районної організації ВО Свобода, запрошені на відкриття виставки, та музейні працівники з захопленням прослухали у художньому читанні Оксани Поплавської уривки з видатного драматичного твору Лесі Українки «Бояриня».

Читайте також: У Затурцях відбулося відкриття виставки гончаря Миколи Полякова.






1

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024