Для локачан провели онлайн майстер-клас із писанкарства

25 Квітня 2021, 13:42
774

Кожна писанка - це своєрідний маленький світ. Є у ньому небо із зорями, вода з рибами, дерево життя з оленями й птахами, засіяне поле і трибанні церкви… Усе це потрібно малювати у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу в нашому світі.

Історія писанок сягає у далеке минуле і пов'язана з ритуалом весняного відродження на землі. Перетворювати звичайнісіньке куряче яйце на чарівну писанку в давні часи вміла кожна слов'янка. Вона, як хранителька домашнього вогнища, повинна була з року в рік «оновлювати світ». Для цієї святої справи їй, окрім яєць, потрібні були: непочата вода, непочатий вогонь, нові горщики, нова полотняна серветка, бджолиний віск, свічка, фарби, розламана надвоє кісточка-вилка, узята з півнячих грудок, йдеться на сторінці Локачинського районного будинку школяра у фейсбуці.

Сучасні писанкарі дотримуються, звичайно, традицій, але творять свої сакральні шедеври за допомогою більш зручних матеріалів та інструментів/ Цьогорічні онлайн майстер-класи з писанкарства у Локачинському будинку школяра проводить Оксана Деревич, майстриня декоративного розпису, що разом з гуртківцями освоює восковий розпис яєць.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024