У Луцьку відбулася виставка графіки та поезії уродженки села Затурці

21 Травня 2021, 10:54
2212

Відбулася виставка графіки та поезії Ірини Дацюк «Її величність лінія, його могутність слово»  в Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

У мистецькій вітальні Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулося відкриття виставки графічних робіт знаної мисткині – скульпторки і майстрині іконопису Ірини Євгенівни Дацюк. Про це повідомили на сторінці бібліотеки. 

Ірина Дацюк походить із славетного роду митців із села Затурці. Художниками є її батько, сестра Лілія, брат Іван, дочки Іванна, Ксенія, племінниця Олена Звягінцева. Неодноразово в стінах бібліотеки демонструвалися полотна мистецької династії.

Ірина Євгенівна закінчила Львівський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва у 1986 році (відділ художньої кераміки). Стіни багатьох храмів Волині та за межами оздоблені іконами її роботи. У доробку Ірини як скульпторки – пам’ятник жертовності мешканців Західної України, які рятували від голоду побратимів-східняків у роки штучного голоду 1946-1947 рр., біля Хрестовоздвиженської церкви у Луцьку (2016); пам’ятник «Волинські Герої Небесної Сотні», встановлений на Меморіалі Вічної Слави у Луцьку 2015 року. Ірина Дацюк – авторка багатьох скульптурних портретів і меморіальних дощок. Цікавим і різноплановим її доробок як художниці-ілюстраторки.

На виставці в бібліотеці представили 30 графічних робіт, а також зразки робіт у царині книжкової графіки з оформлення серії дитячих книг «Чарівна скриня пана Василя» Василя Прухницького (м.Львів). Ірина Євгенівна працювала також над оформленням книги волинянина Андрія Бондарчука «Знімали у тайзі кіно про хліб» та збірки поезій Неоніли Яніцької «Сонцесвіт» (м. Хмельницький).

Учасники відкриття виставки мали змогу дізнатися, що потяг до поезії в юної Ірини прокинувся в 17 років. Заняттю віршуванням віддає нечасті хвилини відпочинку. За всі роки написано близько 700 поезій, в яких – відбиток мистецьких і громадських вражень.

Під час відкриття виставки виступили: художник-реставратор музею Волинської ікони Лариса Обухович, композиторка, авторка 24 музичних збірок, 11 з яких майстерно оформила Ірина Дацюк, Галина Васіна, директорка бібліотеки, де неодноразово проходили мистецькі вернісажі Дацюків, Людмили Стасюк.








 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024