Як 22-річна спортсменка вчителює у Линівській школі

12 Лютого 2022, 15:48
Ання Нижник ФОТО 965
Ання Нижник

У куточку линівської школи перед спортзалом (великий спортзал, то ще один козир закладу, крім музею) є її маленька робоча кімната. Кабінетик зі столом та поличками на стіні. На полиці з обгортки книжки сміється зірковий тренер ФК «Волинь» кращих її часів Віталій Кварцяний. Біля нього висять чиїсь медалі за …жіночий футбол. Анні Нижник – всього 22. От вона і є одна з тих молодих, хто дивом лишився в Линеві. І хто теж пробував, які вони на смак – польські заробітки. 

Про це пише Олена Лівіцька на сайті Перший.

«Наша Аня», – тепло кажуть про неї в школі. 

Аня – вчителька фізкультури. У минулому вихованка одного зі спортивних інтернатів у Костополі. Чемпіонка та перспективна футболістка. Усі її грамоти нині прикрашають стіни маленького кабінетика в школі Линева. 

Ми просимо її розповісти, як працюється і чи не гнітить робота. «Навпаки», – всміхається Аня. Тут, каже, легко, бо все навколо рідне, бо колеги – твої вчорашні вчителі, а дітей знаєш, мов своїх. 

Крім уроків фізкультури, Аня має ще й години інклюзії. І коли вона говорить про одну зі своїх вихованок, в Ані горять очі. 

«Раніше ця дівчинка говорила лише склади. А з першого вересня стала казати на мене  «Аня», а на Ярофеївну - «Ліля». І змінюється на очах… – тішиться маленьким успіхом маленької учениці 22-річна «фізкультурничка». 

До спорту Анну заохотив тато. Як у багатьох малих селах, в Линеві теж щозими шкільний спортзал стає місцем для дозвілля. І раніше, і зараз молодь часто проситься сюди пограти у футбол, бо жодного іншого місця, де якось змістовніше можна провести вечір у своєму селі, тут нема. Так грати футбол ходив її тато, брав з собою донечку. Та дивилася, а потроху закохувалася у цю гру. Згодом просилася й собі. Зрештою Аня проторувала дорогу до спортінтернату в Костополі. То був час поїздок на змагання, шаленої роботи над собою, медалей і перемог… Далі здобула ще й фах юриста у волинському виші. З'їздила навіть на заробітки. 

Зрештою таки ризикнула піти працювати в школу,  повернутися у спортзал… Сьогодні вчителька здобуває освіту за тим фахом, за яким і працює. 

Як завше, цей шкільний спортзал на чимало вечорів перетворюється на локацію для дозвілля.

«Нам і шкода того спортзалу, щоб тут грали вечорами, і водночас мусимо йти на поступки. Хоч і прибирати після цього треба, і відповідальність нести. Але от наш Микола Вікторович все-одно щоразу йде, відкриває двері і чатує, щоб все було добре. А грати м’яча приходять навіть з сусідніх сіл, бо там навіть того, що тут, нема», – розповідають у школі. 

Спортзал – не єдиний «козир» линівської школи. Безперечний і найбільший – ще один: музей. Коли колектив цікавився, яка ж доля у разі закриття чекає на експонати Левчанівської та власне музей, то чув: хай це їх не цікавить. На щастя, у Линеві є ще ті, кого це справді цікавить. 

Читайте також: У Линеві зберегли домашню бібліотеку Ірини Левчанівської 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024