Розкладається більше 100 років, або Чому не треба нести штучні квіти на могили

07 Квітня 2022, 11:50
Шкода від штучних квітів 1354
Шкода від штучних квітів

Багато краян звикли носити штучні квіти на кладовище, адже вважають, що «живим дарують живі квіти, а мертвим потрібні обов'язково мертві», а ще, аргументують це тим, що «вони красиві та не в'януть».

Але чи підозрюють вони, що шкоди від них значно більше, аніж краси та зручності?! Детальніше про те, чому варто утриматися від таких квітів розповідало Володимирець.City.

Що «несуть» у собі штучні квіти

Екологи наголошують – пластикові вінки і квіти не мають нічого спільного з виявом християнської віри, це традиція, що поширилася у радянські часи і в Європі нічого подібного немає.

Уся ця штучна краса не має жодного сакрального чи релігійного значення, а є лише шкодою для живих людей та для довкілля. Терміни розкладання пластику становлять від 100 до 500 років. Виходить, що штучні квіти будуть розкладатися довше, ніж тривалість життя людини. Штучні квіти – це навіть не шанобливий подарунок для мертвого, а справжня отрута для живого, що загрожує нам онкологічними захворюваннями.

 

 

Експерти з’ясували, що під дією кліматичних факторів, в процесі розкладу пластик виділяє отруту в атмосферу. Старі пластикові квіти викидають на сміттєзвалище, де вони пролежують тривалий час. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами і тим ми дихаємо. Це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань. Закопувати їх теж немає сенсу, бо вони не гниють. Знову ж таки, це шкода довкіллю і тим, хто ще живий. Зрештою, у сьогоднішні важкі економічні часи навряд чи логічно витрачати чималу суму на квіти, котрі згодом стануть сміттям.

Навіть пластикові пляшки становлять меншу біду, оскільки можуть піддаватися перероблюванню. А ось штучні квіти – ні. І все через складність встановлення типу пластика для грамотного сортування відходів, бо квіти (вінки) виготовляються з різних видів штучних матеріалів. Так, серцевина квітки може бути зроблена з пінопласту, пелюстки з поліестеру або латексу, а всередину стебла, виготовленого з полівінілхлориду, нерідко вставляється металевий стрижень. До того ж різні забруднення (той же пісок) додатково ускладнюють перероблювання.

Священнослужителі також підтверджують той факт, що штучні квіти і вінки з кожним роком все більше забруднюють навколишнє середовище. На кладовищах накопичують гори сміття (більшу частина якого складають штучні квіти, що відстояли «річну зміну»), яке практично не вивозиться і не утилізується (а спалювати таке сміття небезпечно).

Але й закопувати вінки чи кошики не можна, оскільки матеріал, з якого вони виготовлені, розкладається, як стверджують екологи, понад сто років, що надзвичайно шкідливо для довкілля. І чим старше кладовище, тим більша небезпека. Утилізувати ці квіти відповідно до вимог також неможливо, оскільки в області немає сміттєпереробного заводу.

Чи є альтернатива?

Альтернативою пластиковим квітам можуть стати вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в ґрунт, газонна трава, сухоцвіти та свічки.

Найбільш доречною для померлих є молитва, а також живі квіти – символ вічного життя. Українські кладовища завжди потопали в зелені, земля була вкрита килимом із барвінку. До слова, в європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище. Заведено нести лише живі квіти.

Проте напередодні поминальних днів на ринках та в місцях торгівлі засилля пластикових атрибутів для цвинтаря. Зважаючи на це, в деяких населених пунктах впроваджують заборону на продаж та розміщення на кладовищах пластикових квітів та вінків.

Пластикове сміття завдає шкоди не лише довкіллю, а й становить велику небезпеку для здоров’я і життя людей. Адже після спалювання пластикових квітів і вінків виділяється велика кількість токсичних речовин, розкладання яких у ґрунті триває упродовж сотень років. Про шкоду штучних квітів на кладовищах свідчить й вигляд околиць будь-якого цвинтаря в містах і селах, на яких височіють купи різнокольорового квіткового сміття, яке оминула доля бути спаленим. 

Відмовитися від пластикових квітів на кладовищах закликає і Православна церква України, наголошуючи, що вони не мають нічого спільного з християнською вірою і не допоможуть спочилому в осягненні Царства Небесного. 

«Душі наших померлих близьких не потребують матеріальних нагород. Найкращим виявом пам’яті та любові до рідних будуть ваші відкриті серця та щира молитва за упокій душі», – йдеться у зверненні ПЦУ до вірян на офіційній сторінці у Facebook.

«Для Бога немає померлих, у нього всі живі. Тож і квіти треба обирати натуральні. Бо штучні – це сміття», – наголошує Православна церква.

Квіти, як і будь-яка атрибутика, не додають духовності процесу поминання. Адже найперше поминання – це молитва. Не просто прийти до священика, дати йому записку та попросити помолитися. Треба самим перехреститися і попросити «Господи, пом’яни душу такої-то людини» біля могили померлого. А взагалі кожен православний має кожного дня читати вранішню молитву. Саме в ній є просіння за живих і за померлих.

Люди купують «пластик», в першу чергу, з міркувань довговічності. Однак вічною повинна бути, в першу чергу, пам'ять. Виявляти пам'ять і повагу до померлих ми повинні не «мертвими» пластиковими вінками і квітами, а живими словами молитви. На могилу треба йти з чистим серцем, а не зі сміттям! Душі наших близьких не потребують матеріальних речах, найкращим поминанням для покійних є щира молитва.

Тому краще приносити з собою живі квіти як данину пам'яті про покійних, висаджувати біля могил багаторічники, карликові чагарники або просто зробити доглянутий газон без квітів.

Як варіант – можна прикрасити могилу живими квітами в горщиках.

Читайте також: Священники проти, а люди несуть: чим замінити штучні квіти на кладовищі

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024