На Локачинщині продовжують вживати хибний термін стосовно Другої світової війни

28 Жовтня 2022, 17:17
На Локачинщині вживають хибний вислів ФАКТЧЕК 347
На Локачинщині вживають хибний вислів

Вчителі ЗЗСО «Привітненський ліцей» вжили хибний термін «фашистські загарбники», відзначаючи річницю вигнання нацистських окупантів із УкраїниХоча ще у 2014 році фахівці Українського інституту національної пам'яті розробили методичні матеріали щодо правильного вживання термінів.

Фактчекери Район.Локачі роз'яснили у чому помилка та як правильно висловлюватись про події Другої світової війни.

«28 жовтня — День визволення території  України від фашистських загарбників. У 1944 році міста та села України були остаточно звільнені від фашистських військ», – йдеться у дописі на сторінці ліцею.

Термін «визволення» передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, тільки опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу.

СРСР ставив за мету не визволення Українського народу, а повернення його до складу радянської імперії. Волю і свободу Український народ отримав тільки після 24 серпня 1991 року, визволення України відбулося тільки з розпадом Радянського Союзу.

Також, попри певну історичність використання сполучення «фашистські загарбники», зокрема у радянській пресі тих часів, науково більш коректним є використання терміну «нацистські окупанти».

Висновок: Український інститут національної пам’яті пропонує використовувати термін «вигнання нацистських окупантів із України» замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників».

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024