Як школярі Затурцівського ліцею «ловили» фейки і вчились перевіряти інформацію

16 Жовтня 2023, 14:35
Як учні Затурцівського ліцею «ловили» фейки і вчились перевіряти інформацію ФОТО 935
Як учні Затурцівського ліцею «ловили» фейки і вчились перевіряти інформацію

У Затурцівському ліцеї імені Вʼячеслава Липинського відбулося заняття гуртка Район.Діти під час якого школярі вчилися перевіряти інформацію і критично мислити.

Редакторка та журналістка Район.Локачі,  викладачка гуртка Аліна Бохотниця поспілкувалась зі старшокласниками на тему «Фейки та боти, які розносять брехню у соцмережах».

Редакторка розповіла учасникам заняття про основні правила, які допомагають розпізнати фейк, навчила на що потрібно звертати увагу, аби перевірити інформацію, яку поширюють у соцмережах та ЗМІ.

Обговорили і тему використання фотофейків, які вводять читачів в оману та мають на меті створити панічні настрої. Учні дізнались за допомогою яких інструментів можна перевірити світлини в інтернеті.

«Розповіла дітям про проєкт інформаційного агенства Район.in. ua «Брехунець». Розглянули на реальних прикладах як фактчекери спростовують місцеві фейки та дезінформацію. Школярі розповіли про шахрайські розіграші, повідомлення про які поширювалися на території громади. Разом із учасниками ми проаналізували ці публікації, аби зрозуміти, як відрізнити брехню від правди і як не попастися «на гачок» до шахраїв», – поділилася враженнями викладачка.

Діти випробували отримані знання на практиці. Вони створили чотири команди і отримали завдання проаналізувати текст на правдивість, чи фейковість. Опісля, представник кожної з команд пояснював за допомогою яких критеріїв здійснювався аналіз, аби віднести інформацію до однієї із двох категорій.

Під час зустрічі учасники також грали в цікаві інтерактиви, такі як:

  •  «Правда чи фейк», де школярі відгадували правдивий, або фейковий заголовк;
  •  «Вірю/Не вірю», де розпізнавали фейки серед загальновідомих фактів.

Нагадаємо, національна мережа гіперлокальних видань Район.in.ua проводить для волинських школярів заняття гуртків з медіаграмотності «Район.Діти».  Учасниками гуртків можуть стати діти віком від 12 років, які проживають у громадах Волині.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024