Популярні шахрайські схеми та як від них вберегтись: поліція Локачинщини застерігає місцевих жителів

13 Жовтня 2023, 21:15
Сектор поліцейської діяльності селища Локачі 528
Сектор поліцейської діяльності селища Локачі

Правоохоронці застерігають жителів Локачинщини бути обережними та розповідають як не попастись «на гачок» шахраїв.

Нині існує дуже багато шахрайських схем, які розповсюджені у різних соцмережах. Про це розповідає начальник сектору поліцейської діяльності селища Локачі капітан поліції Тарас Слюсарук журналістці Район.Локачі. 

Також шахраї активно працюють за номерами телефонів. Аферисти можуть телефонувати та представлятись працівником банку. В такий спосіб вони намагаються дізнатися ваші особисті дані та дані банківських карток.

«У цей непростий час актуальним серед шахраїв став спосіб виманювання грошей ніби то за викуп полоненого військового. За цією схемою аферисти телефонують до рідних полоненого захисника та пропонують повернути його за винагороду. Сімʼя не хоче втрачати надії та готова зробити все заради рідної людини. Близькі полоненого перераховують кошти на рахунок шахраїв, а ті у свою чергу зникають. Насправді, ніякого відношення ошуканці не мають до полоненого військового», — розповідає начальник.

Ще однією популярною схемою шахраїв є «взламати» чужу сторінку в соцмережах. Отримавши доступ до сторінки чужого користувача аферисти надсилають повідомлення його друзям з проханням позичити гроші. Зазвичай у позику просять невеликі суми та на малий термін.

«Якщо рідні чи друзі просять у вас позичити гроші — перетелефонуйте їм для початку. Переконайтеся що ви щойно переписувались саме з ними», — додає Тарас Слюсарук.

Часто люди потрапляють на шахраїв в «OLX Доставці». Аферисти, які працюють на даній платформі створюють фішингові сайти. Ці сайти схожі до оригінального в найменших деталях. Необхідно завжди перевіряти посилання за яким збираєтесь перейти та ніколи не вводити особисті дані на таких сайтах.

«Ми хочемо та повинні вас застерегти від шахраїв. Будьте уважними, перевіряйте всеньку інформацію від повідомлень близьких людей про позику і до інтернет-магазинів. Не дайте аферистам можливості заволодіти вашими коштами та вашою особистою інформацією», — застерігає капітан Тарас Слюсарук.

Основні правила, як вберегтися від шахраїв:

  • ніколи й нікому не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код, паролі, що надходять в SMS-повідомленнях;
  • пам’ятайтайте, працівники банку ніколи не телефонують, щоб дізнатись зазначену інформацію.
  • не переходьте за посиланнями, які вам відправляють в особистих повідомленнях нібито для купівлі товару / скасування угоди / повернення ваших коштів і подібне. Ніякому разі не вказуйте на таких сторінках свої особисті дані.

Довідково: ФІШИНГ –  (англ. phishing – риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані – наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024