Поширені види шахрайства на Локачинщині: поліція застерігає, як не потрапити на фішингові сайти

06 Листопада 2023, 15:40
Популярні шахрайські схеми 502
Популярні шахрайські схеми

За останній період на території Локачинської та Затурцівської громад популярними стали шахрайські схеми із фішинговими посиланнями.

Начальник Сектору поліцейської діяльності селища Локачі капітан Тарас Слюсарук застерігає місцевих жителів, як не потрапити на шахраїв та як перевіряти інформацію.

«На нашій території дуже поширені шахрайства «під масками» грошової та гуманітарної допомоги. Також за останній період збільшилось поширення підозрілих посилань. Це ті випадки, коли вам у соцмережах знайомі присилають повідомлення: «Це ти у фільмі?»», – розповідає керівник сектору журналістці Район.Локачі.

 

Публікацій про грошову допомогу на Локачинщині ширилось дуже багато. Зазвичай шахраї створюють повідомлення ніби від відомих та надійних організацій. Це були фейкові публікації «під маскою» сервісу Дія, Нова Пошта, ООН, ЄС, та інші.

Щодо повідомлень про будь-яку допомогу – хороша спроба шахраїв отримати ваші персональні дані. Люди сліпо вірять, коли читають повідомлення: «Усім українцям видаватимуть грошову компенсацію. Потрібно лише зареєструватись». Насправді, коли ви переходите за подібним посилання нібито для реєстрації та залишаєте свої банківські дані – ви їх лишаєте на фішинговому сайті шахраям. Опісля, вам не нададуть грошову допомогу, а навпаки – знімуть кошти з вашої ж банківської карти», – додає Тарас Слюсарук.

Застереження, як вберегти себе від шахраїв та не потрапити на фішинговий сайт:

  • У жодному разі не переходьте за подібними посиланнями. Якщо повідомлення вам видається підозрілим – не відкривайте його;
  • Видаліть повідомлення;
  • ніколи й нікому не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код, паролі, що надходять в SMS-повідомленнях;
  • Якщо ви все ж перейшли за посиланням і підозрюєте, що ваш пристрій може бути «зламаний» – терміново змініть пароль до свого акаунта та надішліть скаргу на повідомлення;

Довідково: ФІШИНГ –  (англ. phishing – риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані – наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024