«Людина живе доти, доки про неї памʼятають»: у селі на Волині відкрили музей

10 Листопада 2023, 19:21
Музей Кисилина РЕПОРТАЖ 3737
Музей Кисилина

У селі Кисилин Затурцівської громади, Володимирського району відкрили музей. Урочисте відкриття відбулося у середу, 8 листопада, напередодні 574-ї річниці найдавнішої згадки про містечко-село Кисилин. 

Саме 9 листопада 1449 року вперше у документах згадується Кисилин (що нині відомо нам). На відкритті побувала й журналістка Район.Локачі.

Фундатором Музею Кисилина є житель Нововолинська Василь Шахраюк. У Кисилині колись жили його бабуся та дідусь. Чоловік хотів створити місце, де буде зберігатися історична та культурна памʼять колись відомого містечка.

«Ідея цього музею полягає не в створенні складу для речей, а у створенні місця, де люди зможуть зустрічатися та обмінюватись інформацією», – розповів генеалог Артур Альошин.

Чоловік займатиметься дослідженням історії села та наповненням музею.

Артур Альошин
Артур Альошин

На відкритті музею була присутня кандидатка історичних наук та директорка Ківерцівського краєзнавчого музею Оксана Сущук. Життя її предків також було тісно пов'язане з цим місцем. Прадідусь жінки одружився вдруге та проживав у Кисилині. 

Бабуся та дідусь Оксани Сущук мешкали у сусідньому селі — Твердині. Жінка з дитинства була зацікавлена історією Кисилина, тому багато часу приділила працям про це місце.

«Звичайно, історія неоднозначна, але вся вона має обличчя. Ми повинні відповідально ставитись до того, якою була наша історія. А відповідальність — збереження твоєї памʼяті», — зауважила Оксана Сущук. 

Читайте також: Інтелектуальний образ громади: як у Ківерцях змінюється місцевий музей

Нині у музеї знаходиться пʼять плакатів та одна карта на яких можна побачити історію давнього містечка:

  • перший плакат — це перші згадки про село Кисилин;
  • другий плакат містить зображення гербової печатки Олізара Кірдея Мильського та розповідь про отримання Кисилином статусу міста;
  • третій плакат — список православних мешканців села станом на 1923 рік;
  • четвертий плакат — створення першої добровільної пожежної охорони, яка на території містечка Кисилин працювала у 1930-х роках;
  • пʼятий плакат — список виборців 1938 року.

Читайте також: Яким було внутрішнє оздоблення костелу у Кисилині під час Першої Світової війни

Плакат №1
Плакат №1

Плакат №2
Плакат №2

Плакат №3
Плакат №3

Плакат №4
Плакат №4

Плакат №5
Плакат №5

Стара карта
Стара карта

«Задум нашого музею — передавати історію іменами. Погану та хорошу. Щоб люди знали, що ця історія жива та щоб бачили, як вони з нею повʼязані», — розповів Артур Альошин.

На відкритті можна було ознайомитись зі старими фотографіями жителів сусідніх сіл Кисилина, таких як: Осьмиговичі, Ловище, Купичів період 1914-1918 років. Організатори також представили документи про містечко зібрані з різних архівів. 

Раз в місяць у музеї планують проводити тематичні лекції про різні періоди історії тодішнього містечка та його жителів.

На урочистому відкритті відбулася презентація книги «Нариси історії містечка-села Кисилин» Валися Сокола. У книзі автор описав історію містечка від найдавніших часів і до початку 2000-х років.

Читайте також: Як виглядало село Кисилин 100 років тому

Книга Василя Сокола
Книга Василя Сокола

Музей Кисилин
Музей Кисилин

Фотографії жителів села Кисилин у період 1914-1918 років.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024