«НотаЄнота»: учні Затурцівського ліцею зіграли в антифейкову інтелектуальну гру

20 Листопада 2023, 09:12
Учні Затурцівського ліцею ФОТО 1009
Учні Затурцівського ліцею

У Затурцівському ліцеї імені Вʼячеслава Липинського під час гуртка «Район.Діти» учні 9-А класу грали в антифейкову інтелектуальну гру «НотаЄнота».

Заняття провела редакторка Район.Локачі, викладачка гуртка з медіаграмотності Аліна Бохотниця 18 листопада.

«НотаЄнота» – це командна гра, яка показує учасникам, як працює російська пропаганда на основі реальних кейсів. Учасники вчаться визначати ворожі впливи та протистояти маніпуляціям. Старшокласники розділились на дві команди «Саунтрес» і «Чіназес» .За допомогою критичного мислення й набутих знань визволили з полону фейків та дезінформації херсонського єнота.

Гра складалася із п’яти раундів: «Правда, чи фейк», «Новомова», «Єнот-полоскун», «Ребуси», «Не вір очам своїм». Загалом 30 запитань за кожне з яких можна отримати по одному балу. Максимальна кількість балів – 30.

«Участь у грі взʼяли і вчителі ліцею. У складі журі вони оцінювали відповіді кожної команди та підраховували бали. Також у проведенні заходу мені допомогла асистентка, яка робила фото, перемикала слайди та збирала бланки з відповідями за кожен раунд», – розповідає журналістка Аліна Бохотниця.

Після кожного раунду ведуча озвучувала правильні відповіді та пояснювала незрозумілі терміни. Також учні активно дискутували стосовно цікавих питань. Багато учасників бачили відеосюжети про продаж повітря в банках, тому з легкістю дали правильну відповідь. Команди були здивовані почути, що теза про українську мову та її місце у конкурсі милозвучності – фейк.

У першому раунді гри команди розділяли запропоновані новина на правдиві чи фейкові. Учасники пояснювали, чому вони вважають ту чи іншу новину фейком, а якщо помилялись – журналістка пояснювала як перевіряти таку інформацію.

У раунді «Новомова» учасники перекладали з «пропагандистської» на українську мову. Наприклад, «СВО» – війна, «хлопок» – вибух та «освобождение» – це окупація, захоплення українських територій.

Опісля підрахунку всіх балів журі визначили переможця. Найбільшу кількість балів набрала команда «Чіназес». Усі учасники гри отримали дипломи із символікою гри «НотаЄнота»,а  переможці – круті наліпки. Не обійшлося і без сюрпризу від викладачки гуртка, яка презентувала дітям солодкі подарунки.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024