Учні Затурцівського ліцею розповіли про улюблені моменти під час гуртка Район.Діти

25 Січня 2024, 17:50
Гурток Район.Діти ФОТО 809
Гурток Район.Діти

У Затурцівському ліцеї імені Вʼячеслава Липинського учні 9 класу взяли участь у підсумковому занятті гуртка Район.Діти.

Зустріч відбулася 25 січня. Заняття провела журналістка Район.Локачі Аліна Бохотниця.

На підсумковому гуртку старшокласники пригадали про що говорили на попередніх зустрічах, які теми найбільше сподобались.

Зокрема, гуртківці навчилися перевіряти інформацію і розповіли як дізнатись, якщо натрапили на фейк.

«Потрібно переконатись, що дати та події логічно впорядковані та не суперечать відомим фактам. Фейкову інформацію можна визначити за манерою її написання. Адже часто у фейкових повідомленнях є слова: важливо, терміново і декілька знаків оклику. Також варто знайти першоджерело», – розповідають учні.

Учні зазначили, що найбільше їм сподобалось коли вони досліджували важливість фотографій у публікації та пробували себе в ролі фотографів.

Для закріплення попередньо отриманих знань учні відповіли на запитання:

  • як захистити власні фото у соцмережах;
  • як розпізнати шахраїв;
  • як критично споживати і перевіряти інформацію;
  • для чого фото у журналістиці та як їх перевіряти.

Читайте також: Справжні причини війни: у Затурцівському ліцеї відбулася XR-виставка про російську пропаганду

Дітям також дуже сподобалась XR-виставка про російську пропаганду та антифейкова гра «НотаЄнота».

Також на підсумковому занятті пригадали і як вберегтися від шахраїв та не потрапити на їхній гачок. Школярі зауважили, що не можна переходити за підозрілими посиланнями та одразу відправляти кошти знайомим, не перепитавши.

 

«В Україїні війна. Різних вкидів, фейків та маніпуляції стало набагато більше. Дуже важливо бути медійнограмотним та вміти критично аналізувати інформацію. Варто довіряти лише перевіреним джерелам інформації та не піддаватись на провокації», – додає Аліна Бохотниця.

По завершенню учасники розповіли, які б ще теми хотіли обговорити під час зустрічей. Дітей цікавить усе повʼязане із журналістською діяльністю, хочуть більше випробовувати себе на практиці.

Учням дуже сподобалось, коли на заняттях розбирали конкретні приклади шахрайств із території Локачинської та Затурцівської громад.

Нагадаємо, що на Волині стартував проєкт Район.Діти. Мета проєкту навчити волинських школярів базових знань з медіаграмотності, основних навичок журналістів, фотографів, відеографів, ведучих, практичні поради щодо фактчекінгу, дізнатися, як використовувати медійність у майбутній професії.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024