Спеціальну школу у Затурцівській громаді відвідав благодійник з Польщі

13 Березня 2024, 15:10
Делегація відвідала спеціальну школу у Затурцях ФОТО 545
Делегація відвідала спеціальну школу у Затурцях

До Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти» Волинської обласної ради з дружнім візитом завітав очільник Фундації «Честь допомагати дітям» Пйотр Зигарський разом з Катажина Волошин.

Пан Пйотр прийняв евакуйованих вихованців закладу освіти і понад два роки допомагає піклуватися про них, а пані Катажина – навчає українських дітей у школі Щебжешина. Разом із друзями з Польщі заклад відвідав голова Волинської обласної ради Григорій Недопад із своїм заступником Григорієм Пустовітом та помічниками. Про це виданню Район.Локачі розповідає голова Затурцівської громади Юрій Ковальчук.

«Пйотр приїхав в Україну з початку війни. Він приїхав із конкретною метою допомогти дітям-сиротам, які навчаються у спеціалізованій школі-інтернаті. Чоловік запропонував вихованцям закладу розміщення у Польщі. Дітям надають належне проживання, харчування та навчання. З того часу і завʼязалась хороша дружба між нами в плані цієї співпраці», — розповідає Юрій Ковальчук.

Пан Пйотр неодноразову приїздив в Україну. Представники Затурцівської громади із візитом побували в місці проживання дітей-сиріт, яких забрав благодійник до Польщі.

«Ми побачили, що діти живуть в достатку та мають усе необхідне. Також Пйотр Зигарський організовую для дітей різноманітні поїзди в країни Європи для того щоб діти отримали задоволення. Він є дуже хорошою людиною, яка безкорисно допомагає нам у важкі часи. Звичайно, така дружба не могла залишитись на рівні громади. Із очільником Фундації «Честь допомагати дітям» познайомився голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. Тут вже розпочалася співпраця на рівні обласно ради», — додає керівник громади.

Із цього освітнього закладу 12 дітей-сиріт благодійник прийняв у Польщі на початку повномаштабного вторгнення і досі про них піклується. Також він не полишає без уваги і гуманітарної допомоги спецшколу. І цього разу під час візиту на Волинь відвідав тутешніх вихованців з гостинцями

«Пйотр дуже сильно опікується нашими дітьми. Вже дійшло до того, що діти які досягли повноліття та закінчили навчання у польській школі — отримали житло. Придбати його вдалося за рахунок різних меценатів та польських фондів. Це трьохповерховий будинок на кожному поверсі якого проживатиме дві-три дитини. Дітям також допомогли знайти роботу», — наголошує пан Юрій.

Вихованці разом з вихователями підготували для мецената і гостей святкову програму: декламували патріотичні вірші, співали українських і польських пісень, показали композицію «Геть, кацапи, з України» та разом виконали «Червону калину». Також діти подарували гостям сувеніри виготовлені власноруч.

«Спецшкола відновила роботу з 1 вересня 2022 року, щойно облаштували укриття. Сьогодні тут понад 140 вихованців – це діти зі складними діагнозами і часто непростими долями, серед яких є сироти та позбавлені батьківської опіки», – розповіла директорка установи Лариса Лопухович.

Гості мали можливість ознайомитися з системою роботи закладу освіти. Вони відзначили хороший рівень підготовки вихованців та професійність педагогічного колективу. Опісля Перебуваючи у Затурцях, керівництво обласної ради та польська делегація разом із головою Затурцівської громади Юрієм Ковальчуком вшанували загиблих мешканців громади та поклали квіти до постаментів на місцевій Алеї Героїв.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024