Затурцівська громада: у селі Михайлівка готують домашні страви для військових

20 Березня 2024, 09:23
Жительки села Михайлівка готують для військових Репортаж 345
Жительки села Михайлівка готують для військових

У селі Михайлівка Затурцівської громади невеликий жіночий колектив готує домашню їжу для військових на передовій.

Крайня передача до захисників виїхала із громади 19 березня. Цього разу вдалось приготувати 97 мʼясних боксів, 126 відеречок домашніх страв, 12 ящиків і 65 боксів з солодощами. Також відправили і особисті передачі. Кухню, на якій постійно кипить робота, відвідала журналістка Район.Локачі.

«В серпні 2023 року ми вперше вирішили щось приготувати для наших захисників. У селі збирали гроші, продукти і навіть банки на тушонку. Спершу ми розпочали готувати у мене вдома. Нарізали мʼясо та розкладали по банках. Тоді вже звертались до всіх, хто має автоклави, щоб нам його потушили. Перше приготування у нас вийшло теж чимале — 200 банок тушонки та 19 ящиків солодощів», — розповідає організаторка Ольга Ткачук.

Після відправки першої допомоги для військових, жінки перейшли готувати у окреме приміщення — будівля старого фельдшерсько-акушерського пункту села Михайлівка. Там облаштували так звану кухню: принесли електричну піч, газову плиту, та старого рукомийника. Пані Ольга розпочала поширювати у соцмережах пости про збір продуктів або коштів на приготування їжі для ЗСУ.

«Ми просто зрозуміли, що із села «витягнули» усе можливе та й вирішили йти на Локачинщину. Поширила перший пост і не очікувала що буде такий резонанс. Люди почали активно скидати гроші, привозити та приносити продукти. Нам постійно допомагає Оксана Хвалеба та Наталія Свистун. Допомогти намагаються як і знайомі так і незнайомі люди з різних сіл», — додає пані Ольга.

До допомоги доєднуються храми Православної церкви України села Озютичі, Шельвів, Павловичі, Крухиничі та селища Локачі. У церкви люди приносять продукти, які, згодом, доставляють у Михайлівку для подальшого приготування. Коли розпочинається підготовка до виїзду, жінки складають меню. Стараються максимально використати отримані продукти, тому імпровізують. 

Страви, які готували для військових на крайній виїзд: голубці, вареники з картоплею, пельмені, пиріжки з лівером, капуста тушкована з реберцями, піца, рогалики з вишнями, котлети, риба смажена, гречана каша зі смаженою печінкою, горох з гуляшем, морква по-корейськи, бендерики, мʼясні бокси (ковбаса печена, бочок, мʼясний хлібець), солодкі бокси (медовик, бісквіт), налисники з сиром та родзинками, домашнє згущене молоко.

«Всередньому до приготування долучається шість-сім жінок. Хто не може прийти готувати у приміщення — готує вдома. Ми тут накрутимо голубців, а хтось забере їх додому тушити. Мʼясо на місці замаринували, розложили по рукавах, занесли до сусідки і вона його спекла. Баба Ганя топить піч вдома і пече пироги. Славік Здибель в себе коптить мʼясо та ковбасу. Люди стараються допомогти хто як може», — розповідає Ольга Ткачук.

Домашню їжу для військових на передову доставляють волонтери Затурцівської громади Олександр Новосад та Володимир Поліщук. В середньому за місяць вони здійснюють два виїзди. Також, жінки отримують особисті звернення від військових із проханням про допомогу. У таких випадках складають іменні посилки у окремі ящики, які волонтери громади доставляють напряму до замовників. Неодноразово й Новою поштою відправляли приготовлену їжу.

Читайте також: Автомобілі та домашня їжа: волонтери Затурцівської громади поїхали на передову

«Нам немає різниці хто буде це їсти, вони всі нас захищають. Ми просто хочемо, щоб продукти потрапили туди, де їх справді потребують. Ми мусимо хоч якось підтримати наших захисників», — наголошують жінки.

У селі готують для військових постійно. Організатори радо приймають будь-яку допомогу чи продуктами чи фінансову. Збір допомоги ведеться також постійно. Хто бажає долучитись та підтримати захисників номер карти: Ольга Ткачук 4731 2196 5162 2817.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024